Európai szinten csökkent a építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben februárban az előző hónaphoz képest.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,5 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,8 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása februárban az előző hónaphoz képest.

A tavaly februárival összevetve az euróövezetben 0,4 százalékkal nőtt, az unió egészében viszont 0,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés.

Februárban a legnagyobb havi növekedés Romániában (+4,7 százalék), Franciaországban (+2,7 százalék) és Spanyolországban (+0,9 százalék) volt. A legjelentősebb, 14 százalékos visszaesést Bulgáriában mérték, majd Szlovénia (-13,1 százalék) és Magyarország (-5 százalék) következett.

A legnagyobb növekedést tavaly februárhoz képest Lengyelországban (+31,3 százalék), Magyarországon (+26,1 százalék) és Romániában (+10,6 százalék) regisztrálták. Ugyancsak éves összevetében a legnagyobb csökkenés Belgiumban (-5,3 százalék), Nagy-Britanniában (-3,9 százalék) és Franciaországban (-3 százalék) volt.

MTI