Uniós szinten gyorsul az infláció

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban márciusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közzétett végleges adatai szerint a 19 országot tömörítő eurózónában 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly márciushoz képest, ez 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előzetesen közölt 1,4 százaléknál, de a februárban elért, 14 havi mélypontot jelentő 1,1 százalékosnál 0,2 százalékponttal magasabb.

A 28 tagú unióban 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Februárban 1,4 százalékra, januárban 1,6 százalékra, decemberben pedig 1,7 százalékra rúgott az éves összevetésű áremelkedés.

Az előző hónaphoz képest idén márciusban az euróövezetben 1,0 százalékkal, az unióban pedig 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A legalacsonyabb éves rátát Cipruson (mínusz 0,4 százalék), Görögországban (0,2 százalék) és Dániában (0,4 százalék) mérték, míg a legnagyobbat Romániában (4,0 százalék), Észtországban (2,9 százalék), valamint Szlovákiában és Litvániában (egyaránt 2,5 százalék).

Magyarországon éves összehasonlításban 2,0 százalékkal, havi szinten pedig 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Eurostat adatai szerint.

Az energiaárakat nem számolva 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1,0 százalékos volt márciusban az euróövezetben. Februárhoz képest viszont a maginfláció 1,4 százalékosra ugrott.

Az euróövezetben és az Európai Unióban is makacsul nyomott az infláció, ami nem jó hír a rendkívül laza monetáris politikát folytató Európai Központi Banknak (EKB). Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

MTI