Áprilisban ugyan lassult, de továbbra is erős az euróövezet gazdasági növekedése

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisban 55,1 pontra süllyedt a márciusi 55,2 pontról, míg januárban még 11 és fél éves csúcsnak számító 58,8 ponton állt.

A kompozit index szolgáltatóipari részmutatója 54,7 pontra süllyedt a márciusi 54,9 pontról, a feldolgozóipari részmutató végleges értéke pedig 56,2 pont lett áprilisban, amely szintén alacsonyabb a márciusi 56,6 pontnál. (A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja.)

A növekedés lassulását jelző adatok mellett azért megjegyzendő, hogy index 58 hónapja töretlen expanziót mutat. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

Ennek megfelelően a nagy euróövezeti gazdaságok mindegyikében folytatódik az expanzió, bár több országban szerényebb lendülettel márciushoz képest. Az ír kompozit BMI háromhavi csúcsra, 57,6 pontra, a francia pedig kéthavi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett. Eközben a spanyol mutató négyhavi mélypontra, 55,4 pontra csökkent, a német kompozit BMI 19 havi mélypontra, 54,6 pontra gyengült, az olaszországi pedig 15 havi mélypontra, 52,9 pontra süllyedt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza az adatokat kommentálva úgy vélte, hogy bár az áprilisi adatok gyengébbek az év elejéhez képest, így is meglehetősen erőteljes, 0,5-0,6 százalékos gazdasági növekedésre utalnak az euróövezetben. Chris Williamson hozzátette: a foglalkoztatás továbbra is erőteljesen nő, az új munkahelyek számának a létrehozása a szolgáltatási ágazatban több mint egy évtizede a legnagyobb.

MTI/Beszerzés.hu