A márciusi gyengébb eredmények ellenére is kedvezőek a magyar ipar növekedési esélyei

A csalódást keltő márciusi ipari adatok ellenére az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők továbbra is derűlátók és az év hátralévő részében javuló, a tavalyit felülmúló teljesítményt prognosztizálnak.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott első becslése szerint márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt, mivel idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt. Az előző havitól 0,7 százalékkal elmaradt az ipar teljesítménye. Az első negyedévben 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez elküldött kommentárjában megállapította, hogy a 3 százalékos piaci várakozástól márciusban elmaradt az ipari termelés 1,9 százalékos munkanaphatástól megtisztított éves növekedése.

A KSH adatközlése még semmiféle információt nem tartalmaz a részleteket illetően. Az ING vezető elemzője szerint azonban az élelmiszeripar javuló teljesítménye márciusban is folytatódhatott, míg a nagyobb súlyú autógyártás és elektronikai ipar átlag alatti teljesítménnyel rukkolhatott elő.

A gyengén teljesítő ipari, illetve a vártnál jobb kiskereskedelemi adatok fényében az ING 3,8 százalékos első negyedévi GDP növekedési előrejelzését még mindig inkább pozitív kockázatok övezik – összegezte az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének várakozásaitól is elmaradt az ipar márciusi teljesítménye, aminek egyik oka, hogy idén kettővel kevesebb munkanap volt. Feltételezése szerint a húsvéti ünnepek hatását mutatja, hogy szezonálisan és munkanappal kiigazítva az előző hónaphoz képest csökkent a termelés, mivel több üzem is szünetet tarthatott. A következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására. Áprilisban – például – két munkanappal több volt, így a nyers adat megközelítheti a kétszámjegyű növekedést – vélekedett az elemző.

Idén összességében 6,5 százalékosra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP-növekedés idei gyorsulásához. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. A Takarékbank idén 4,5 százalékos GDP-növekedésre számít, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szűkszavú kommentárjában a márciusi kisebb negatív meglepetés ellenére továbbra is pozitívnak látja az ipari kilátásokat. A főbb exportpiacok pozitív konjunktúrája mellett a korábbi évek kapacitásbővítései is termőre fordulnak az elkövetkező időszakban. Az ipari teljesítmény növekedése így valószínűsíthetően az idei évben is a GDP-növekedés stabil bázisát jelenti majd – jósolta az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője a márciusi visszaesést egyrészt a magas bázissal, másrészt a húsvéti szünet hatásával magyarázta. Az utóbbi időben a magyar ipar teljesítménye elég változékonyan alakult, voltak komolyabb megtorpanások és kiugró hónapok, ezért arra intett, hogy egy-egy hónap adatait óvatosan kell kezelni. A hosszabb távú trendek alapján felívelő pályán van a magyar ipar. Németh Dávid továbbra is arra számít, hogy az idén több mint 5 százalékos növekedést ér el a magyar ipar.

MTI