Egyes elemzések szerint elszállhatnak az olajárak

Az olaj világpiaci árának hordónkénti 300 dolláros szintre emelkedése sem elképzelhetetlen az elmaradó beruházások miatt – állítja Pierre Andurand, a világ egyik legismertebb olajpiaci hedge fund menedzsere.

A menedzser Bloomberg által még a múlt hét elején idézett tweetjei szerint az elektromos járművek keresletének várható növekedése (és ennek egyéb következményei) okán csökken(het) a nagyobb/hosszabb távú olajipari befektetések vonzereje. Az elmaradó beruházások ugyanakkor már rövid távon is komoly hatást gyakorolhatnak az olajkínálat mértékére, amely így soha nem látott magasságba lökheti az árakat.

Pierre Andurand továbbá azt is megjegyzi hogy a hordónkénti 100 dollár feletti olajár egyáltalán nem fékezné le a világgazdaságot, mi több, a 100 dollár feletti olajárral elkerülhető lenne a beruházások általa jelzett visszaesése, és ezzel az olajárak pár éven belüli hordónkénti 300 dollár körüli értékre emelkedése.

A Bloomberg cikke kiemeli, hogy Pierre Andurand 100 dollár feletti olajárra vonatkozó nézeteit erősítik a szaúdi herceg legutóbbi, hasonló célokat megfogalmazó nyilatkozatai is.

Emelkedő trendek

Ha Pierre Andurand 300 dolláros jóslata túlzónak is tűnhet, a 100 dolláros határtól annyira azért már nem vagyunk messze. Az olaj világpiaci ára 2017 második felétől bár nem egyenletesen, de ismét folyamatosan növekszik, és a Brent olaj 45 dollár körüli szintről már 75 dollár körüli értékre emelkedett. (2014 utolsó hónapjai óta nem volt ilyen magas az ár.)

A világgazdasági folyamatokat és a geopolitikai eseményeket vizsgálva ráadásul ez valószínűleg nem a felső határ. Az OPEC országok és partnereik olajkitermelés visszafogására vonatkozó 2017 elején megkötött megállapodása jelenleg is érvényben van (legutóbb épp 2017 végén döntöttek az újabb 9 hónapos meghosszabbításáról), mellyel úgy tűnik sikerült a piacon lévő olajfelesleget jelentős részét felszámolni, és növekedő pályára állítani az olajárat.

De hatással vannak az olaj árának további növekedésére a Közel-Keleten zajló események, így a szír helyzet rendezetlensége, valamint az Egyesült Államok tegnap késő este bejelentett kihátrálása a nehezen megkötött Iráni atomalkuból. Utóbbi jelentősége, hogy Donald Trump amerikai elnök döntése egyben szankciókat is jelent, ami megnehezíti az iráni olaj eladását, amely tovább fokozhatja a kínálat csökkenését. (Ennek megfelelően a bejelentés hatására azonnal emelkedni is kezdett az olaj ára.)

Drágul a benzin

Ha máshonnan nem is, de a benzin árának az elmúlt hetekben megfigyelt folyamatos emelkedéséből azért már következtetni lehetett a fent bemutatott trendekre – még akkor is, hogy ha az ár kérdése ettől azért jóval összetettebb.

Minden esetre ma a MOL ismét árat emel, a benzin literenkénti átlagára ezzel 381 forintra nő, a gázolajé pedig 389 forintra emelkedik. Az MTI emelésről kiadott híre megjegyzi, hogy a benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került – azt azonban már mi tesszük hozzá, hogy az olaj hordónkénti világpiaci ára akkor éppen 120 dollár körül járt.

 

Bloomberg/Beszerzés.hu