A rövidtávú növekedés kilátásai igen biztatóak, a fenntarthatóságon még dolgozni kell

Csökkentette kissé idei világgazdasági növekedési előrejelzését, de bizakodó kilátásokat fogalmazott meg a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott prognózisában.

Az OECD – évente kétszer kiadott – prognózisában a tavalyi 3,7 százalék után az idei érve 3,8 százalékos, 2019-re pedig 3,9 százalékos világgazdasági növekedést jelzett előre közel negyven éve a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta mellett.

Az idei növekedési előrejelzését az OECD olyan átmeneti tényezőkre, mint időjárási hatásokra hivatkozva 0,1 százalékponttal csökkentette a legutóbbi előrejelzéséhez képest. Az idei és jövő évi világgazdasági növekedés mindazonáltal az OECD szerint erőteljesnek tekinthető és közel áll a négy százalék körüli hosszú távú átlaghoz.

Az OECD prognózisában felhívja a figyelmet a növekedésre elsősorban külkereskedelemi konfliktusok és a pénzpiacok sérülékenysége, valamint az emelkedő olajárak formájában leselkedő kockázatokra is. Felszólítja egyúttal a kormányokat, hogy már közép távon fordítsanak több figyelmet az életkörülmények fenntartható javítására.

Az alacsony, de kissé már emelkedő kamatkörnyezet és a számos országban követett laza monetáris politika nagyban hozzájárul a világgazdasági növekedéshez, ami viszont a bérek és az infláció mérsékelt növekedését vonja majd maga után – állapítja meg a jelentés.

“A gazdasági növekedés az elkövetkező két évben is folytatódik, mégpedig hosszú évek óta a legkedvezőbb rövid távú kilátások mellett” – kommentálta a prognózis megállapításait Angel Gurria, a szervezet főtitkára. “Mivel azonban a jelenlegi fellendülés főként monetáris stimulusra és fiskális könnyítésre támaszkodik, a fenntartható és lendületes növekedés feltételeit még nyilvánvalóan nem sikerült megteremteni.”

Hozzátette: “a döntéshozóknak nagyobb hangsúlyt kellene a strukturális reformok végrehajtására és a szakemberképzés javítására helyezniük a versenyképesség fokozása és a széles alapokra támaszkodó, erőteljes és fenntartható növekedés feltételeinek a megteremtése érdekében”.

Márciusban kiadott időközi prognózisában az OECD az idei évre és 2019-re is az utóbbi hét év legerősebb ütemű növekedését helyezte kilátásba, 3,9 százalékosat. Akkor mindkét évre vonatkozóan 0,3 százalékponttal javította fel előrejelzését a novemberben kiadott prognózisához képest.

Az euróövezet az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést ér el a 2017-es 2,6 százalék után. A márciusi időközi prognózisába az idei évre még magasabb, 2,3 százalékos növekedést jelzett az euróövezetre az OECD. Márciusban mindkét évre vonatkozóan 0,2 százalékponttal emelte meg novemberi prognózisát.

A G20-ak gazdasági növekedése a tavalyi 3,8 százalék után az idén 4,0 százalék, jövőre pedig 4,1 százalék lesz. A legnagyobb növekedési ütemet a G20-ak sorában India éri el, az idén 7,4, jövőre pedig 7,5 százalékosat. Kína növekedési üteme az idén 6,7 százalék lesz, jövőre pedig 6,4 százalékos. Oroszország az idén 1,8 százalékkal, 2019-ben 1,5 százalékkal növekszik. Törökország 5,1 százalékos növekedést ér el az idén, 5,0 százalékosat jövőre, míg tavaly 7,4 százalékkal növekedett.

MTI