Újabb amerikai lépés a vámháború felé

Washington pénteki hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél-, és alumíniumtermékekre – közölte Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter amerikai újságírókkal telefonon.

A tárcavezető részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de azt közölte, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói portékákra ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más ország importtermékeire.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserében az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie. Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról.

“A tárgyalások nem vezettek eredményre” – fogalmazott az amerikai újságíróknak Wilbur Ross, aki az Európai Unióval folytatott tárgyalások vezetője. A miniszter hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni akar kereskedelmi partnereivel.

Wilbur Ross csütörtökön a CNBC televíziónak is adott interjút Párizsból. Leszögezte: az Európai Unió vagy bármely más ország válaszlépései valószínűleg nem érintik majd különösebben az amerikai gazdaságot. Hozzátette: a vámtarifák bevezetése szerinte hosszú távon nem befolyásolja majd az érintett országok viszonyát az Egyesült Államokkal.

A mexikói gazdasági minisztérium csütörtökön bejelentette: az amerikai vámtarifák bevezetésével “egyenértékű” intézkedéseket hoz, beleértve az amerikai acél-, és agrártermékekre kivetendő védővámokat.

MTI