Beszerzési Menedzser Index: óvatos javulás májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 55,4. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg felgyorsult, és az index továbbra is bővülést jelez.

A 2018 május havi index nagyobb a 2018 áprilisi (53,3) értéknél, és a második legmagasabb májusi érték, közel az 1997-es, 2000-es és 2006-os értékekhez. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a májusoké 52,8). Az elmúlt három évben a májusi átlag magasabb volt (56,1), köszönhetően a tavalyi és a 2015-ös értékeknek, de az idei érték összességében így is átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi májusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú májusi átlagot (52,8), de elmarad az elmúlt három év átlagától (56,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt áprilishoz képest, a változások mértéke egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak eddig.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincharmadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértünk magasabb májusi értékeket a korábbi években.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem tovább lassult. Az index értéke hét hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizenhetedik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben. Az idei májusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb májusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasabb lett áprilishoz képest, és ezzel a harmadik legmagasabb májusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, de az ötödik legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonkilencedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb májusi.
  • A késztermékkészletek szintje májusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a harmadik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harmincnégy hónapja tart.
  • Ebben a hónapban feldolgozott acél, műanyag flakon, papír és tömítő anyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, elektronikai komponensekből és alkatrészekből, félkész termékekből, hegesztőhuzalból, hidraulikus munkahengerből, öntvényekből, papíripari alapanyagból (rostból), rozsdamentes acélból és speciális alkatrészekből (elpárologtatók, szelepek). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.