Beszerzési Menedzser Index: enyhébb ütemben, de folytatódik a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 53,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 első felében is. Az ütem némileg lassult, de az index továbbra is bővülést jelez.

A 2018 június havi index kisebb a 2018 májusi (55,2) értéknél, és a tizedik legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a júniusoké 52,4). Az elmúlt három évben a júniusi átlag magasabb volt (55,0), köszönhetően a tavalyi és a 2015-ös értékeknek, de az idei érték összességében némileg így is átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú júniusi átlagot (52,4), de elmarad az elmúlt három év átlagától (55,0).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent májushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak ezt megelőzően.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincnegyedik alkalommal. A mostani érték némileg átlag feletti, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe kicsit gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. Az index értéke nyolc hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizennyolcadik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb júniusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően júniusban csökkenésre utal, első alkalommal huszonegy hónap után. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, és ezzel a tizedik legalacsonyabb júniusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizedik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmincadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júniusi.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchat hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harmincöt hónapja tart.
  • Ebben a hónapban acél, acéllemez, alkatrészek, alumínium, csirketermékek, csomagolóanyag, elektronikai alkatrészek, ezüst, élő csirke, fém, horganyanoda, hústermékek, idomacél, munkabér, papír, réz, takarmány, tüzelőberendezések és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumból, borsóból, cellulózból készült termékekből, csirkecombból, csirkemell filéből, elektronikai alkatrészekből, fa alapanyagból, hidraulikus munkahengerből, lemezanyagokból, linár technikából, papírból, SMD kondenzátorból, speciális elektronikai vezérlő készülékekből és zártszelvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.
Hirdetés