Rekordszinten a foglalkoztatottak száma az unióban

Kedvező tendenciák figyelhetők meg a munkaerőpiacokon, foglalkoztatottak száma újabb rekordszinteket ért el és javul a szociális helyzet az Európai Bizottság pénteken közzétett európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló 2018-as jelentése szerint.

Mint közölték, csaknem 238 millió embernek van állása az EU-ban, ami minden eddiginél kedvezőbb foglalkoztatási szintet jelent. 2017-ben a foglalkoztatottak száma több mint három és fél millióval haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

H I R D E T É S

Az is megállapítható azonban, hogy az egy foglalkoztatottra jutó munkaórák száma az elmúlt években tapasztalt emelkedés ellenére még mindig elmarad a 2008-as gazdasági válságot megelőző szinttől. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy nőtt a nettó jövedelem és mérséklődött a szegénység. A súlyos anyagi nélkülözés minden idők legalacsonyabb szintjére esett vissza – az érintettek száma 2012-höz képest 16,1 millióval csökkent.

A technológiai fejlődés hatását vizsgálva azonban nehéz felbecsülni, milyen következményekkel jár a jövőben az automatizálás és a digitalizáció, ezért 2018-as jelentés kiemelten foglalkozik a munka változó világával – közölték.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a jelentés a technológiai innováció, a demográfiai változások és a globalizáció kapcsán felvetődő lehetőségek és kockázatok elemzésére irányul. Bemutatja, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy ezek a fejlemények mindenki hasznára váljanak.

MTI

Hirdetés