Íme az ország legnagyobb forgalmú online kiskereskedőinek rangsora

A GKI Digital idén is összeállította a hazai online kiskereskedelem 10 legnagyobb szereplőjének rangsorát. A 2018-ban már negyedik alkalommal megjelenő lista élére ezúttal is az Extreme Digital került.

Trendek

A lista szereplői a tavalyi év során együttesen mintegy nettó 135 milliárd forint forgalmat realizáltak – ez a hazai online kiskereskedelmi forgalom 37%-a, és összesen több mint 5,5 millió sikeres tranzakciót/rendelést takar.

A top 10 webáruház ráadásul jelentősen növelni tudta piaci súlyát is. A forgalom átlagosan 26%-os növekedést mutat, ami 44%-kal haladta meg a tavalyi átlagos piaci bővülést.

A 10 legerősebb online webáruház eredményei között viszont óriásiak az eltérések. Miközben a három dobogós – Extreme Digital, eMAG, MediaMarkt – között rekord szoros eredménye született, mögöttük egyre komolyabb szakadék látszik.

A növekedés lehetőségeit vizsgálva az látszik, hogy a legtöbb listán lévő cég (mint például a három listavezető is) magas kosárértékű műszaki termékekre alapoz, melyek azonban tartósabb, többéves életciklusuk miatt önmagukban nem generálnak újabb vásárlásokat. A kutatók szerint ezt támasztja alá az is, hogy 2017-hez képest a rendelési számok csak 8%-kal emelkedtek a 10-es lista szereplőinél.

A gyorsan mozgó napi fogyasztási cikkek (FMCG) internetes értékesítésében viszont ettől jóval nagyobb növekedési potenciál rejlik. Így bár a Tesco Online mellett más hasonló cég még nem fért be az első 10-be, ez a jövőben könnyen megváltozhat. A versenyben már ott az Auchan Online, a Rossmann és a DM is.

Helyezettek

  1. Extreme Digital
  2. eMAG
  3. Media Markt (a legnagyobb, offline háttérből induló e-kereskedelmi szereplő)
  4. TESCO Online (piacvezető online FMCG szereplő)
  5. 220 volt
  6. Ipon
  7. Mall.hu
  8.  Alza.hu
  9. Aqua Electromax
  10. Libri-Bookline (a lista legnagyobb rendelési számát szállító szereplője)

A piackutató 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A 2018-as jelentést teljes változatát megtekintheti a GKI oldalán.

GKI Digitál

Hirdetés