Erősödött az euroövezet gazdasága, bár a részletek vegyes képet mutatnak

A feldolgozóipari teljesítmény némi romlása ellenére is minimálisan javult augusztusban az euróövezet gazdasági teljesítménye, ami a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet értelmezése szerint 0,4 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedési ütemet vetít előre.

Az IHS Markit csütörtökön nem végleges adatként azt közölte, hogy augusztusban az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 21 havi mélypontra, 54,6 pontra süllyedt a júliusi 55,1 pontról. (A piac kisebb lassulást, 55 pontot várt augusztusra.) Ezzel ellentétben a szolgáltatóipari BMI az euróövezetben a várt mértékben erősödött, két hónapja a legmagasabb szintre, 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,2 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorokból képzett kompozit BMI – főként a fentiek eredőjén – mégis kissé erősödött az euróövezetben, és két havi csúcsra, 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,3-ról. (Igaz, az elemzők erősebb adatra, 54,5 pontra számítottak.) Ez azonban az utóbbi másfél év leggyengébb növekedési mutatója.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az új megrendelések mind a két szektorban növekedtek, de ennek mértéke nem jelentős –  2016 decemberét követő időszak harmadik leggyengébb eredményét mutatja. Természetesen ebben a szegmensben is a feldolgozóipar teljesített rosszabbul: a szolgáltatásoknál még bizonyos gyorsulást is ki lehet mutatni, de a feldolgozóipar az elmúlt három éve legkisebb növekedési ütemét hozta ebben a szegmensben.

Mindeközben a foglalkoztatás növekedése hat havi csúcsra ért – ezzel pedig újabb lépést tett az eddigi mért legmagasabb foglalkoztatási ráta elérése felé. A részletek azonban már igazodnak a fent márt írt trendekhez – vagyis amíg a szolgáltatóiparban 2007-óta nem látott bővülést mértek, addig a feldolgozóiparban 17 havi mélypontra estek a foglalkoztatással kapcsolatos értékek.

A jövőre vonatkozó üzleti várakozások szintén 23 havi mélypontra estek vissza, ráadásul ezen a területen pedig mind a szolgáltatóipar mind a feldolgozóipar gyengélkedik – előbbi esetében 21 havi, utóbbinál majd három éves (34 havi) mélypontot mértek az elemzők. A korábban megfigyelt optimizmus mérséklődését leginkább a gazdaság hűtése irányuló döntésekkel, az árak emelkedésével, valamint a nemzetközi politikával kapcsolatos aggodalmak erősödésével magyarázzák az elemzők. (Az árak növekedése egyébként egyes térségekben/országokban megfigyelhető bérnövekedés, valamint a megnövekedett üzemanyag és szállítási költségek, továbbá az alapanyagok drágulásának eredője.)

A jelentés a legnagyobb euroövezeti nemzetgazdaság esetén is hasonló mozgásokat mutatott ki.  A német feldolgozóipar BMI 56,1 pontra romlott (a júliusi 56,9 pontról), miközben a szolgáltatóipari BMI 55,2 pontra emelkedett a (júliusi 54,1 pontról), a kompozit BMI pedig itt is növekedett – 55,7 pontra az 55 pontról, felülmúlva ezzel a szakértők 55,2 pontos várakozását.

Az IHS Markit vezető elemzője kiemelte: az elemzéseben tárgyalt negatívabb adatok ellenére a növekedés augusztusban is folytatódó, és jó esély van rá, hogy a harmadik negyedév GDP növekedéses elérje a második negyedévi 0,4%-os szintjét.

MTI/IHS Markit

 

- H I R D E T É S -