Idei mélyponton a GKI konjuktúraindexe

Augusztusban – a júliusi történelmi csúcsa után – idei mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe. A kiadott összefoglaló szerint mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások romlottak, de ez nem jelenti, hogy eltűnt volna az eddigi optimizmus.

Az üzleti bizalmi index csökkenése az ipari és szolgáltató cégek jelentősen romló várakozásainak következménye (az ipari bizalmi index például öt havi mélypontjára került ebben a hónapban).

Az ipar esetén elsősorban a rendelésállomány negatív megítélésének köszönhetően teljesített rosszabbul a felmérésben, de a termeléséről és a készletekről alkotott vélemény is romlott. Igaz ez nem érvényes minden szegmensre, hiszen az építőipari ezzel szemben őrizte eddig is jó teljesítményét, és bár a növekedés üteme nem számottevő, a kapcsolódó mutató így is újabb csúcsot döntött.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusi jelentős csökkenése főleg az általános üzletmenet és az előző háromhavi forgalom megítélésének érezhető romlása miatt következett be, de a várható forgalmat is borúlátóbban ítélték meg a válaszolók.

A kereskedelmi bizalmi index értéke – a szolgáltatóéval ellentétben – még ha alig mérhetően is, de  emelkedett, ezzel bennmaradt az elmúlt 4,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban.

A foglalkoztatási várakozások az ipar kivételével – ahol tovább erősödtek – jellemzően
kissé szerényebbek lettek, s ezzel párhuzamosan erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével – ahol júliushoz képest visszafogottabb lett – érdemben nem változott, a fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött.

A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése a szolgáltató cégek kivételével – ahol nem változott – az előző két havi romlás után érezhetően kedvezőbb, a lakosság véleménye azonban kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index július után augusztusban is romlott, s ezzel idei mélypontjára került. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és főleg jövőbeli megtakarítási képességét sokkal rosszabbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

A teljes jelentést a GKI honlapján éri el!

GKI