Munkavédelem az irodai mindennapokban

Érdekes és egyben aggasztó, hogy míg a nyugati társadalmak munkavállalóinak nagy része irodista (vagy munkaidejének nagy részében ül), addig ezzel a csoporttal, az ő munkakörülményeikkel és az egészségmegőrzés lehetőségeivel alig foglalkozik a nyilvánosság és a munkavédelem is. Pedig őket is komoly veszélyek fenyegeti. Az ergonomikus munkakörnyezetek szerencsére megoldást jelenthetnek. (Szponzorált tartalom)

Első ránézésre egy íróasztalnál ülő, napi 8-10 órát dolgozó életerős felnőttet nem fenyegeti sok dolog azon kívül, hogy néha az ölébe borul a kávé. A csendes mindennapok óceánja alatt azonban igen veszélyes cápák ólálkodnak. Soha nem törnek látványosan zsákmányuk felé, de lassú aknamunkával nagyobb károkat képesek okozni az évtizedek alatt, mint akár egy hirtelen trauma vagy baleset.

Ma már bizonyított tény, hogy a munkavállalók egészségügyi állapota komoly hatással van teljesítményükre, ezen át pedig a cégek pénzügyi és egyéb teljesítményeire. Bár elsőre kizárólag testi jellegű egészségre gondolunk – és ez igen fontos része a kérdésnek -, ne feledjük, hogy a szellemi és mentális egészség legalább ennyire fontos.

Az egész napon át tartó folyamatos ülőmunkának számtalan egészségügyi kockázatát ismeri ma már az orvostudomány. A folyamatos tétlenség az izomzat elgyengüléséhez, ezen belül is a gerincet tartó törzsizomzat leépüléséhez vezet, mely a gerincoszlop folyamatos, egyenetlen terhelésével együtt népbetegséggé tette a derékfájást, sőt, súlyosabb esetben a porckorongsérvet is. A tompa, folyamatosan jelen levő derékfájás azért problémás, mert észrevétlenül és folyamatosan csökkenti a munkateljesítményt.

Az ülőmunka további kockázatai közé tartozik az emésztési zavarok megjelenése, az anyagcsere lassulásával és egyensúlyvesztésével pedig a cukorbetegség kockázata is bizonyíthatóan nő. Ugyanígy felelőssé tehető az irodai munka a visszeres panaszok és más keringési rendellenességek miatt, melyek rosszabb esetben akár szívproblémákhoz is vezethetnek. Az évtizedes ülőmunka a csontritkulás és a látás teljesítményének romlása tekintetében is első számú bűnös.

Az 1990-es évek közepétől kezdett nőni a tudatosság az irodisták egészségmegőrzésével kapcsolatban. Sokszor hangoztatták az óránként tartott, mozgással töltött pihenőt, az ülőlabdák, ékpárnák fontosságát és hasonlókat, melyeket – tapasztalataiból jól tudja mindenki – senki sem alkalmazott hosszabb távon sikerrel. Sok időnek kellett eltelnie, mire igazán innovatív, tudományosan igazolt és valóban hatékony módszerek jelenhettek meg.

Az irodai munkavédelem történetében a 2000-es évek táján megjelenő, valódi aktív ülést biztosító irodaszékek jelentették az igazi mérföldkövet. Máig ezek képezik egy ergonomikus iroda sarokpontját, és ma már egyre több helyen találjuk meg őket.

Egy aktív ülést garantáló szék teljesen más logikát követ, mint a hagyományos irodaszékek. Nem akar kényelmes lenni: nem párnázza ki a testet és nem tesz úgy, mintha annak alátámasztása megoldana bármilyen problémát. Helyette az aktívan mozgó ülőlap

  • egyrészt követi a medence mozgását, ezáltal megszüntetve a deréktáji gerincszekció kopását, megelőzve a gerincsérvet,
  • másrészt mivel a folyamatos mozgással visszaerősíti a gerincet körül ölelő törzsizomzatot, magát a testet teszi alkalmassá arra, hogy egyenesen és helyesen üljön (és persze álljon vagy feküdjön – egész nap).

Ez az a szemléletmód, melyet semmilyen más ülőalkalmatosság nem tud megvalósítani. Amikor felkérnek bennünket egy-egy iroda ergonomikussá tételére, és a dolgozókkal van alkalmunk személyesen is beszélni, szinte kivétel nélkül az egészséges ülés megvalósítását tartják a legfontosabbnak.

Az 1999 óta gyártott szlovén SpinaliS székek évek óta az irodai munkavédelem élharcosai közé tartoznak. Ma már világhírű az aktív ülés rendszerük. Bátran tudunk „köréjük” olyan egészséges irodai megoldásokat tervezni, ahol az emelhető asztalokkal, a megfelelő proxemikai szempontok alkalmazásával, a világítás, az elektromos és informatikai infrastruktúra és a vállalati- és csoporthierarchia fizikai térben is megvalósuló kényelmes, vidám és hatékony tükörképeivel valóban egészséges munkakörnyezeteket teremthetünk.

Az irodai dolgozók munkavédelme a következő évtizedeknek is kulcskérdése lesz, hiszen a társadalom mind nagyobb része kerül át a szolgáltató szektorba és a szellemi munka világába. Elsődleges szempont tehát az ő egészségükről, a méltó és motiváló munkakörnyezetről gondoskodni.

Nietschné Gadányi Mária
az egészséges ülés szakértője 1989 óta

Irodabutik.hu

Hirdetés