Lassult az infláció az euroövezetben és az Unióban is

Lassult az euróövezeti, valamint az uniós fogyasztói árak emelkedésének üteme augusztusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat most közzétett végleges adatai szerint.

Eközben Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Tavaly augusztushoz képest az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 14,5 százalékkal magasabb lett.

A tizenkét havi szezonálisan igazított maginfláció 2,2 százalékra csökkent az előző négy hónapban változatlan 2,4 százalékról.

Részletek itt >>

Az euróövezetben augusztusban 2,0 százalékra csökkent az infláció a júliusi 2,1 százalékról, ami öt és fél éves csúcs volt. De hasonló folyamatokról tanúskodnak az Európai Unió egészére vonatkozó adatok is – itt is 0,1%-kal csökkent a fogyasztói árak emelkedésének üteme (a júliusi 2,2 százalék után ugyanis augusztusban 2,1 százalékot mértek az elemzők).

Egy évvel korábban, 2017 augusztusában az euróövezetben 1,5 százalék, az EU-ban 1,7 százalék volt az infláció.

A legalacsonyabb inflációt augusztusban Dániában regisztrálták, 0,8 százalékot. Írországban és Görögországban pedig 0,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves bázison. A legmagasabb infláció augusztusban Romániában volt, 4,7 százalék, Bulgáriában 3,7 százalék, Észtországban 3,5 százalék, Magyarországon pedig 3,4 százalék.

Az augusztusi euróövezeti 2,0 százalékos inflációhoz az energiaárak 0,87 százalékponttal, a szolgáltatások 0,59 százalékponttal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek 0,48 százalékponttal, a nem energiaipari cikkek pedig 0,09 százalékponttal járultak hozzá.

Az előző havinál alacsonyabb augusztusi infláció az energiaárak, a szolgáltatások és a nem energiaipari cikkek mérsékeltebb áremelkedésére vezethető vissza. Az energiaárak 9,2 százalékkal növekedtek augusztusban az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban 9,5 százalék volt az energiaárak éves növekedése. A szolgáltatások ára 1,3 százalékkal emelkedett 1,4 százalék után, a nem energiaipari cikkeké pedig 0,4 százalékkal 0,5 százalék után.

Az energiaárakat, valamint az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek árát leszámítoló maginfláció augusztusban 1,0 százalékra csökkent a júliusi 1,1 százalékról.

MTI

Hirdetés