Újabb amerikai védővámok a kínai importtermékekre

Donald Trump amerikai elnök a hét elején külön közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni.

Újabb szigorítás – régi dilemmák

Közleményében az elnök leszögezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

A bejelentett vámtarifák szeptember 24-én lépnek életbe, és – mint a The Wall Street Journal című lap kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte – az év végén 25 százalékosra emelkednek. A védővámok a bőröndöktől az élelmiszerekig egy sor kínai terméket érintenek, de az Apple okosórái és okostelefonjai például nincsenek közöttük. (Az Apple egyébként rendkívül nagy mértékben támaszkodik kínai termékekre.)

- H I R D E T É S -

Elemzők rámutatnak: a jövő héten életbe lépő tarifákkal lényegében az Egyesült Államokba importált kínai árucikkek mintegy felét sújtják védővámok. Tavaly Peking 505 milliárd dollár értékben szállított különféle árucikkeket az Egyesült Államokba.

Hétfőn délután Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője a CNBC televíziónak adott interjújában jelezte ugyan az elnök várható bejelentését a tarifákról, de azt hangsúlyozta, hogy Washington készen áll a “komoly tárgyalásokra” a vámtételek csökkentéséről és a kereskedelmi korlátok lebontásáról. A gazdasági főtanácsadó ismételten hangoztatta, hogy Kínának jobban meg kell nyitnia piacait az amerikai termékek előtt. Kudlow fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy Trump kereskedelmi reformjai nem veszélyeztetik az amerikai gazdaság fejlődését.

Elemzők szerint a kormányzatban sem egységes a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások megítélése. Steven Mnuchin pénzügyminisztert például a tárgyalások és a megegyezés híveként tartják számon, míg Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyalóról a The Wall Street Journal elemzője azt jegyezte meg, hogy a tárgyalások helyett a kemény intézkedéseket szorgalmazná.

Európa jól is kijöhet ebből

A kínai importtermékekre kivetett pótlólagos amerikai vámok akár 0,3-0,5 százalékkal is fékezhetik Kína gazdasági növekedését, de egyúttal javítják Európa pozícióját a nemzetközi kereskedelemben – állapítja meg a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elemzése.

A szakmai anyag szerint Kína az elmúlt években csökkentette exportfüggőségét, így az intézkedés a kínai gazdaság egészére nézve “érzékelhető, de mérsékelt” kockázatokat jelent,  de a világgazdasági folyamatokra komoly hatással lehet.

Azonban ha marad a két ország közötti feszültség, de a kereskedelmi háború eredményeként Kína mégis kénytelen lesz némi engedményt tenni saját piacával kapcsolatban, az nem az amerikai, hanem az európai cégek számára lesz inkább kedvező.

Az ifo szakértője szerint a kereskedelmi csatározás vesztesei az európai vállalatok Amerikában tevékenykedő kínai konkurensei, illetve a Kínában tevékenykedő amerikai konkurensei lehetnek, míg az európai cégek piaci részesedése nőhet.

MTI

Hirdetés