EU javaslat a Kereskedelmi Világszervezet reformjára

Az Európai Bizottság ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjára vonatkozó átfogó uniós elképzelést, amelyet szeptember 20-án Genfben, az e témában összehívott ülésen mutat be az Európai Unió (EU) partnereinek – közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint a WTO korszerűsítésére, valamint a globális gazdasági kihívásoknak megfelelő nemzetközi kereskedelmi szabályok kidolgozására vonatkozó előzetes elképzelések célja, hogy elősegítse a szervezet alkalmazkodását a változó világhoz és növelje hatékonyságát.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos a WTO-t elengedhetetlen tényezőnek nevezte egy nyitott, méltányos és szabályokon alapuló kereskedelem biztosítása érdekében.

“Sikerei ellenére a Kereskedelmi Világszervezet nem volt képes megfelelően alkalmazkodni a gyorsan változó globális gazdasághoz. A világ megváltozott, a WTO viszont nem. Itt az ideje a rendszer oly módon történő átalakításának, hogy az képes legyen kezelni a mai globális gazdaság kihívásait, és a működése újra mindenki számára előnyös legyen. Az EU-nak ebben pedig vezető szerepet kell betöltenie” – fogalmazott.

Mint elmondta, az uniós tagállamokkal már egyeztetett uniós stratégiai dokumentum e modernizációs törekvés irányát határozza meg, amely szerint frissíteni kell a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabálykönyvet a globális gazdaság viszonyainak figyelembe vétele érdekében. Meg kell erősíteni a WTO ellenőrző szerepét, valamint fel kell oldani a szervezet vitarendezési rendszerével kapcsolatos, küszöbön álló patthelyzetet.

Uniós források szerint a javaslatok azt célozzák, hogy leküzdjék az olyan piaci torzulásokat, mint amilyenek Kínában is kialakultak, illetve elriasszák az Egyesült Államokat a WTO-ból való kilépéstől.

Kiemelték, a jelenlegi nemzetközi kereskedelmi szabályok nem veszik megfelelően figyelembe azokat a piactorzító hatású támogatásokat, amelyeket gyakran állami tulajdonban lévő vállalkozásokon keresztül folyósítanak, és amelyek aláássák a gazdasági szereplők egyenlő versenyfeltételeit.

A WTO kereskedelmi viták rendezésével foglalkozó ága a működésképtelenség határán van amiatt, hogy blokkolják a WTO Fellebbezési Testülete új tagjainak kinevezését. Ellenőrző szervként betöltött szerepét pedig veszélyezteti az átláthatóság több országban fennálló hiánya – tették hozzá.

MTI

- H I R D E T É S -