Beszerzési Menedzser Index: lassabb ütemű bővülés novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 53,5. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem lassult, és a nyári értékekhez áll inkább közelebb.

A 2018 november havi index kisebb a 2018 októberi (57,1) értéknél, és a tizenegyedik legmagasabb novemberi érték. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a novembereké 52,3). Az elmúlt három évben a novemberi átlag magasabb volt (56,8), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékének, de az idei érték összességében így is átlag feletti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

  • A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú novemberi átlagot (52,3), de alulmúlják az elmúlt három év átlagát (56,8).
  • A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent októberhez képest, a változások mértéke hat esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami júliusban ért véget.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminckilencedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kilencszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig tizenhárom alkalommal mértünk alacsonyabb novemberi értékeket a korábbi években.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenhárom hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek harmadik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizennegyedik legnagyobb novemberi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan novemberben is növekedésre utal, negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett októberhez képest, és ezzel a második legmagasabb novemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harmincötödik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legnagyobb novemberi.
  • A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hetedik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

Ebben a hónapban acél, acéllemez, akác, alumíniumtermékek, bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny, gyümölcsök, idomacél, kábel, kondenzátorok, passzív elektronikai alkatrészek, réz, síklemez, tej és tölgy kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkemellből, elektronikai komponensekből, fűrészporból, műanyaggranulátumból, papíripari alapanyagból (rostból), passzív elektronikai alkatrészekből, speciális laprugóból és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről alumínium és üzemanyag esetében számoltak be a válaszadóink.

Hirdetés