Maradt a pozitív trend a központi térségek kereskedelmi ingatlanpiacain

A Cushman & Wakefield 2018 utolsó negyedévére vonatkozó legújabb felmérése 46 meghatározó európai szolgáltatási és logisztikai központ/körzet, valamint a központok legpreferáltabb utcáinak kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó adatait összegezte. The DNA of Real Estate adatai szerint a piacnak nem volt túl sok oka a panaszra.

A rövid, de lényegre törő – indoklásoktól és részletes elemzésektől mentes – jelentése a három külön terület (irodai piac, logisztikai ingatlanok, kiemelt üzleti központok/utcák) eredményeit külön és párhuzamosan is bemutatja. A kimutatásban a bérleti díjak és a hozamok változásait vizsgálták negyedéves és éves viszonylatban.

A lentiekben csak a legfontosabb trendeket idézzük:

Irodák: A bérleti díjak területén folytatódott az egész évre jellemző emelkedés, így az összesített érték 2,6% lett magasabb 2017 hasonló időszakához képest. Negyedéves szinten egyetlen vizsgált piacon sem csökkent a bérleti díjak összege, néhány központban pedig az átlagos 0,7%-os növekedést jóval meghaladó szintet is elért (ilyen például Glasgow ahol ez 6.7%-ot mértek).

Logisztikai központok: Ezen a területen az éves növekedés átlagosan 2,3% volt, a negyedéves bővülés pedig 0,9%-ot ért el. A vizsgált piacok közel felénél volt megfigyelhető növekedés az év során, a negyedik negyedév ebben a tekintetben azonban szerényebbnek bizonyult. Az utóbbi adatait néhány erősebb központ húzta feljebb.

Kiemelt üzleti központok: A piac az egész évet tekintve ezen a területen is igen stabilnak mutatkozott – még úgy is, hogy a most vizsgált negyedévben egy enyhe 0,1%-os bérleti díj csökkenést regisztráltak. A piacik itt talán még széttartóbbak. Voltak olyan területek (pl. Budapest, Róma, Szófia, Leeds) amelyek az átlaghoz képest igencsak erős (2-7%-os) növekedést mutattak.

Az összefoglaló táblázat tanulsága szerint Budapest (mint a kutatás egyetlen magyar résztvevője) minden összetevőben növekedést mutatott. Ebben a tekintetben egyébként egyedülálló a többi város között. Továbbá az üzleti központok esetén (ami esetünkben a Váci utcát jelenti) mind a bérleti díjak (7,1%), mind a hozamok növekedését tekintve az élen végzett.

A felmérés összefoglalóját ide kattintva érheti el.

- H I R D E T É S -