Beszerzési Menedzser Index: enyhe lassulás, de kedvező trendek

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem enyhén lassult, de az év végi értékekhez áll közel.

A 2019 január havi index kisebb a 2018 decemberi (54,3) értéknél, de a hatodik legmagasabb januári érték. Január összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a januároké 52,3). Az elmúlt három évben a januári átlag magasabb volt (55,8), köszönhetően leginkább az elmúlt év értékének, de az idei érték összességében így is átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi januárokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú januári átlagot (52,3), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,8).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt decemberhez képest, a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami 2018 júliusban ért véget.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenegyedik alkalommal. A mostani érték átlagos, 1995 óta kilencszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hét alkalommal mértünk magasabb januári értékeket a korábbi években.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem nem túl erős. Az index értéke az elmúlt egy évben szinte végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizenegyedik legnagyobb januári. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, hatodik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett decemberhez képest, és ezzel a hatodik legmagasabb januári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenharmadik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harminchetedik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizennegyedik legnagyobb januári.
  • A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi januári értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a hatodik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenhárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, acéllemez, csirkecomb, csirkemell, energia, gyümölcsök, homokdiszperziós festék, idomacél, ónozott lemez, papír, réz és síklemez kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikai eszközök alkatrészeiből, elektronikai komponensekből, folyósító papírzsákból, fuvarkapacitásból, kondenzátorokból, marhafarokból, parafinból és passzív elektronikai alkatrészekből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.
- H I R D E T É S -