Háborús övezetben dolgozik a beszerzés

Az IIR hagyományos, éves beszerzési konferenciáján Gulyás János tanácsadási üzletág vezető képviselte a Beszerzés.hu-t. Kollégánk a turbulens változásban lévő nemzetközi beszerzési stratégiákról tartott izgalmas gyakorlati példákkal tarkított előadást.

A vállalati célok világosak: csökkentsük a szállítószámot, csökkentsük a költségeket, de komoly küzdelmeink vannak, hiszen közben a nemzetközi helyzet fokozódik: növekszik a bérköltség, növekszik az alapanyagár – hívta fel a figyelmet Gulyás János a beszerzési szakmát napjainkban leginkább feszítő ellentmondásra.

Gulyás János – beszerzés.hu

Több fronton is háború zajlik a világgazdaságban. Kereskedelmi fronton folyamatosan újabb vámok fenyegetnek. Az ellátási láncok átalakulása közben bizonytalanná válnak a korábban jól bevált beszerzési útvonalak. Bizonyos technológiákban pedig robbanásszerű változásoknak vagyunk a tanúi, amelyekhez a felhasználó terület még túlságosan lassan alkalmazkodik.

Mindeközben a világ nyugati felén munkaerőhiány van. Nincs elég stratéga, nincs elég kékgalléros munkaerő, és egyre kevesebb az értékesítői és a beszerzői kapacitás is. Emiatt pedig egyre több terhelés jut a meglévő munkaerőre, egyre kevesebb idő jut a munka elvégzésére. A csökkenő erőforrások (munkaerő, idő, energia) miatt romlik az előállított termékeink minősége, és tovább csökken a versenyképességünk. Ázsiában ezzel szemben pont ellentétes folyamat zajlik. Egyre több jól képzett szakember áll munkába.

Preferált beszállítókat keresünk, de vajon mi preferált vevők vagyunk?

A világ nyugati felén szűkülő lehetőségek vannak, ezért a beszerzőknek tágítaniuk kell a szemléletüket, az eszköztárukat és a beszállítói piacukat. Meg kell tudni nyerni a legjobb beszállítót magadnak, adott esetben pedig előfordulhat, hogy az ismeretlen beszállítói piacokhoz ismeretlen csatornák vezetnek.

Ezek az új kihívások új, rendszerszintű, átfogó beszerzési szemléletet és eszközöket igényelnek.

Öt kulcsterület, amire 2019-ben egy beszerzőnek koncentrálnia kell

  1. Beszerzési Kategória Menedzsment
  2. TCO / TVM (Total Value Management) szemlélet
  3. Soft skillek
  4. Stakeholder management (társterületek)
  5. Folyamatos koncentráció, figyelem a piaci változások lekövetésére.