Mentális well-being biztosítása a cégnél, a beszerző szemüvegén keresztül

Hogy lehet mentális jóllétet beszerezni? Miként tud hozzájárulni a beszerző az irodai munkatársak mentális egészségéhez. Cikkünk a well-being egyre ismertebb fogalmának beszerzési aspektusát mutatja be, konkrét példán keresztül.

Előző cikkünkben a fizikai well-being kérdését jártuk körül, elsősorban az egészséges és kényelmes irodai berendezések biztosításával. Ma a lelki jóllétre, azaz a mentális well-beingre szeretnénk a hangsúlyt helyezni.

Hiszen, az, hogy a munkavállalók egészséges munkaeszközökön dolgoznak, csak egy része annak, hogy hosszú távon jól érezzék magukat cégünknél, és a fluktuációt alacsony szinten tarthassuk.

Tudjuk, hogy egy-egy beszerzési döntés meghozatalakor gyakran a “mágikus hármast” kell szem előtt tartani: a kiválasztott termék vagy szolgáltatás legyen olcsó (vagy legalább is ne kerüljön túl sokba), legyen gyorsan elérhető, hozzáférhető, és ha lehet, ezek mellett legyen még szép és mutatós is.

Ez utóbbi, vagyis a jól eltalált design lehet az egyik pillére annak, hogy dolgozóink jól is érzik magukat a munkahelyen. Hiszen: szép iroda + élhető munkahelyi környezet = boldog munkavállaló = megnövekedett munkakedv = magasabb teljesítmény.

A legfrissebb kutatások már igazolták, hogy a munkakörnyezet minősége hatással van a hatékonyságra és ez által a vállalat egész teljesítményére.

 

Ezért is válik egyre fontossá napjainkban a munkahelyi élmény fokozása, amely a fizikai és a technilógiai feltételek mellett az úgynevezett puha tényezőket is magában foglalja: a vállalati kultúrát és az élhető, szerethető munkakörnyezetet.

A rosszul kialakított, vagy rossz ergonómiával rendelkező iroda megbetegíthet.

Ma már nem ritka, hogy munkavállalóink napi 8-12 órát töltenek el az irodában. Gyakran az irodai neonfény alatt, amely számos egészségügyi problémát okozhat – nem beszélve az előző cikkünkben felvetett egészségügyi problémákról is, amelyet egy rosszul kiválasztott, egészségtelen szék, vagy akár egy szimpla irodai asztal okozhat.

Természetes fény hiányában a dolgozóknál előbb-utóbb szemproblémák jelentkezhetnek, elsősorban látásromlás, vagy szemszárazság formájában. Emellett a természetes fény hiánya fáradtságot, fejfájást és dekoncentráltságot is okozhat. Ezért is fontos, hogy azokban a terekben, ahol kevés az ablak, vagy a természetes fény, több zöld felülettel, virágfalakkal, természetfotókkal ellensúlyozzuk irodánk negatív adottságát. A zöld szín ugyanis azon túl, hogy energizál, és jobb hangulatra derít, fokozza a kreativitást is.

Egy, a dolgozók egészségét is szem előtt tartó, felelős vállalat tehát nem csak a munkavégzést biztosító eszközökre fektet komoly hangsúlyt a beszerzés során, hanem a munkavállalók szűkebb vagy tágabb munkavégzési környezetére is.

Ma már egy kis kreativitással, és néhány jól megválasztott kiegészítővel elérhető, hogy a dolgozók munka közben, tudat alatt is jól érezzék magukat cégünknél.

A közösségi terek optimális, szerethető kialakítása,-  például növényfalakkal, színes puffokkal, beszélgetős sarkokkal, –  ahol a munkavállalók szívesen tartózkodnak, erősítheti a vállalati kultúrát, a pozitív munkahelyi élményt, és a dolgozók összetartozás érzését.

Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy elkerüljük a zsúfoltság érzését, hiszen egy zsúfolt, és rendezetlen iroda ugyanúgy elvonja az energiát, és dekoncentráltságot okozhat, mint a természetes fény hiánya.

A privát szférát dolgozóinknak paravánokkal, átgondoltan kialakított válaszfalakkal, és a már oly sokszor említett növényfalakkal biztosíthatjuk.

Látható tehát, hogy egy frappáns beszerzési döntéssel, néhány praktikus kiegészítővel  nem csak munkavállalóink munkahelyi élményét fokozhatjuk, hanem növelhetjük cégünk teljesítményét, és csökkenthetjük a cégünktől való elvándorlást és a magas fluktuációt is.

 

Vegye Ön is igénybe a Nietsch Kft. szakértelmét az irodák, közösségi terek kialakításakor és egészséges, ergonómikus berendezésekor! Forduljon bizalommal Nietschné Gadányi Máriához, a cég ügyvezetőjéhez az info@nietsch.hu címen.

 

Egészséges és boldog dolgozókat kíván Önnek a Nietsch Kft. nevében

Nietschné Gadányi Mária

irodabutik.hu

(Szponzorált tartalom)

Hirdetés