Beszerzési Menedzser Index: tovább tart az enyhe bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 51,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez még folytatódik 2019-ben is. Az ütem azonban enyhén gyengült, az elmúlt három évben csak egy alacsonyabb érték volt (2019. július, 51,2).

A 2019 szeptember havi index kisebb az augusztusi (52,6) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptembereké 52,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ennél magasabb volt (57,1), köszönhetően a 2016-2017-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 57,2; 59,8), az idei érték összességében így átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (57,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent augusztushoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenkilencedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértünk alacsonyabb szeptemberi értékeket.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek második alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, enyhe ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legnagyobb szeptemberi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan szeptemberben további növekedésre utal, negyedik alkalommal zsinórban. Az index értéke némileg kisebb lett augusztushoz képest, de átlag feletti értéknek tekinthető, a nyolcadik legmagasabb szeptemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legalacsonyabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenötödik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenötödik legnagyobb szeptemberi.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, és 50,0 pont alá csökkent. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest, ennek lett most vége. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban alapanyagok, bükk, csirkemell, késztermékek, nyers tej és tölgy kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, barackból, elektronikai speciális eszközökből, gyógyszerösszetevőkből, nyers tejből, palackból és színes fóliából. Jelentősebb árcsökkenésről acél és lemez esetében számoltak be a válaszadóink.