Egekben a junior beszerzők bérigénye?

Megtörtént eset. Beszerzési állásinterjú egy Z generációs jelölttel, 2019: Kérdés „Ön ugye IT beszerzőnek jelentkezett. Voltál már dolga a HP-val?” Válasz: „…HP? Mármint Harry Potter?”

Másképpen gondolkodnak – ami egyáltalán nem baj, sőt nagyon sokszor erre van szükség (!) – csak sok munkáltató erre nincsen felkészülve, és a fiatalok egyszerűen nem őket választják, be sem adják a jelentkezésüket. Szóval nem egyszerű ma(napság) beszerzőt találni.

Számtalan ügyfelünktől hallom, és mi magunk is tapasztaljuk a tendenciákat: a beszerzési bérigények akár 20-30%-kal megnőttek. A növekedés főleg a pár év tapasztalattal rendelkező beszerzőknél tapasztalható, kezdő beszerzőknél vagy beszerzési vezetőknél (micsoda fájdalom…) nincs ekkora növekedés.

Mi a növekvő bérigény oka? Lássunk pár okot:

  • jó pár éve a Beszerzési Világszövetség, és az Európai Unió létrehozott egy közös ajánlást a tagországok részére, melynek célja egységes beszerzési folyamatok, sztenderdek kialakítása volt. Az ajánlásban szerepelt az is, hogy érdemes erősíteni a beszerzés pozícióját, megbecsültségét, így egyre több nagyvállalat alakított ki beszerzői pozíciókat a szervezeten belül. Ezek – az egyébként pozitív változások – begyűrűztek Magyarországra is.
  • az utóbbi években országunkban egyre növekvő mértékben képviselnek elszívó erőt az SSC-k. Nem csak Budapesten, hanem most már nagyobb vidéki városokban is. Több Shared Service Center is számtalan új (nem csak) beszerzői pozíciókat, területeket (ún. stream-eket) hoz ide Magyarországra. Ezek között egészen magas pozíciók is vannak (grade 5, 6, 7).
  • egyre több olyan KKV-nál alakítanak ki beszerzési pozíciót, ahol korábban nem volt. Ez országos tendencia, sőt inkább vidéken figyelhető meg jobban. Ezeknél a cégeknél többnyire indirekt beszerzőt keresnek, akik a cég működtetéséhez szükséges szolgáltatásokat, vagy például irodaszereket szerzik be.
  • több iparágban is erőteljes növekedés volt, számos nagyvállalat indított befektetést, beruházást Magyarországon, mint például az autóiparban (Mercedes, BMW, Denso, Hübner, stb.), vagy az elektronikai iparban (Hanon Systems, Bosch, Bumchun, stb.). Az IBM-PLI Global Location Trends 2019 felmérése alapján hazánk a 2018. évi befektetések nyomán létrejövő munkahelyek száma alapján – több mint 19 000 új munkahellyel – világszinten a 16. helyen szerepel, míg – az egymillió lakosra vetített adatok alapján – globálisan az 5. legjobb eredményt értük el.
  • az utolsó okot, csak halkan merem megjegyezni, mivel erre vonatkozólag nincs reprezentatív felmérésem 😊 , de a személyes tapasztalatom az, hogy nagyon örvendetes módon beindult a babavállalási kedv a beszerző hölgyek körében 🙂 így a GYES idejére őket is pótolni kell valahogyan.

Milyen megoldási lehetőségek, módszerek vannak a beszerző hiány kezelésére? A teljes igénye nélkül: vállalati (re)branding, kreatív toborzási technikák, szervezeten belüli „átigazolások”, munkaerő-kölcsönzés, munkakörök összevonása, regionális stratégiák, automatizált megoldások, és még folytathatnám.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Ha szeretnél a témáról többet beszélgetni, van kérdésed, vagy szívesen megosztanád a többiekkel a tapasztalatod, akkor csatlakozz hozzánk a Beszerzői Bár 2.0-án!

 

- H I R D E T É S -