A WTO döntése ismét kiélezte az USA és az EU viszonyát

A Kereskedelmi Világszervezet döntése – mely szerint az Airbus a piaci folyamatokat jelentősen befolyásoló, tiltott támogatást kapott az uniótól – újabb lökést adott az USA és az EU közötti kereskedelmi vitáknak. Az USA azonnali vámintézkedések bevezetéséről beszél, az Unió pedig válaszlépések kidolgozásán gondolkodik.

Washington azonnali intézkedést ígért

Washington arra készül, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyével kiveti a büntetővámokat európai termékekre – jelentette be Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője szerdán.

Lighthizer kilátásba helyezte, hogy a WTO döntésének kézhez vétele után az amerikai kormányzat “azonnali hatállyal” vezet be megemelt vámtarifákat európai gyártású repülőgépekre és helikopterekre, továbbá olyan fogyasztási cikkekre, mint például sajtok vagy borok. Közölte, hogy Washington mindaddig fenntartja a büntetővámokat, amíg az Európai Unió meg nem szünteti az Airbusnak nyújtott, a WTO szabályaival összeegyeztethetetlen támogatásokat.

A Kereskedelmi Világszervezet szerdán hozta nyilvánosságra a háromtagú választottbíróság döntését, amelyben kimondták, évi 7,5 milliárd dollárt kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat azonos, 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai árucikkekre.

Donald Trump amerikai elnök mindettől függetlenül fontolgatja 25 százalékos pótvám bevezetését európai gépjárművekre és autóalkatrészekre. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök döntése ez ügyben novemberre várható. Az Európai Unió novemberben hivatalba lépő új vezetői jelezték Washingtonnál, hogy szeretnék elkerülni a kereskedelmi háborút.

Az Unió válaszlépésekre készül

A vámháború elkerülésére szólított fel szerdán az Európai Bizottság, de egyúttal válaszintézkedéseket is kilátásba helyezett arra az esetre, ha az Egyesült Államok büntetővámokat vetne ki bizonyos uniós termékekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) friss döntése nyomán.

“Ezek elrendelésével az Egyesült Államok arra kényszerítené az Európai Uniót, hogy ugyanígy járjon el. Márpedig ez csupán károkat okozna a vállalkozások és a polgárok számára az Atlanti-óceán mindkét partján, ahogy ártana a nemzetközi kereskedelemnek, illetve a légiközlekedési ágazatnak is” – figyelmeztetett a brüsszeli testület.

A közleményben megerősítették, hogy az EU kész tárgyalásokat kezdeni az ügyben egy kiegyensúlyozott és tisztességes megoldás érdekében.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos úgy vélekedett, hogy a tervezett amerikai intézkedések ugyan így jogszerűek, de “rövidlátóak és kontraproduktívak” lennének, valamint rámutatott, hogy hasonló ügyben a Boeing ellen is hamarosan dönteni fog a WTO, és ennek alapján lehetőség nyílik majd az európai ellenlépésekre.

Mint írta, áprilisban konkrét javaslatokat tettek az amerikai kormánynak a repülőipari szubvenciók új rendszerére vonatkozóan, de eddig nem érkezett válasz.

Több mint tíz éve húzódik a jogvita a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az európai Airbus és az amerikai Boeing között. A WTO az utóbbi években mindkét oldal esetében megállapított tiltott állami támogatást.

MTI

Hirdetés