Az energiaellátás sokszínűsége biztosíthatja a zöld jövőt

A Centrica Business Solutions (CBS) Az elosztott energia jövőbeli trendjei: Fenntarthatósággal az üzleti növekedésért című tanulmányában egy európai szintű kutatás eredményeit foglalja össze. A felmérés során 10 ország 7 szektorából kérdeztek vezetőket, döntéshozókat. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a legsikeresebb vállalatok kiemelten, stratégiai szinten foglalkoznak az energiahatékonyság kérdéskörével.

A kutatás legfontosabb következtetése

  • Az üzleti és környezetvédelmi szempontból is fenntartható energiafogyasztás egyik kulcsát a több forrásból származó energia- és erőforrások jelentik.
  • A vállalatok 32 százaléka az elkövetkezendő 5 évben partneri viszonyra kíván lépni a szomszédságában lévő cégekkel, az energiahatékonyság növelése érdekében.
  • A legsikeresebb vállalatok stratégiai szintre emelik az energiahatékonyság témakörét.

Értékelés és a kutatás részletei

A kutatás eredményei alapján a vállalatok úgy látják, hogy energiával kapcsolatos kockázatok az elmúlt években egyre inkább növekednek; a megkérdezett vezetők már a negyedik helyen szerepeltetik az energiabiztonságot az üzleti kockázatok listáján. A 2017-es évhez képest hat százalékkal, 34 százalékra növekedett az olyan vállalatok száma, akik komoly aggodalmakat fűznek az energiabiztonsághoz és – ellátáshoz, valamint az ezzel járó költségingadozáshoz. Az energiához való hozzáférés biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá tétele érdekében sokan az üzleti modelljüket is változatosabbá tették: a sikeres vállalkozások 46 százaléka mára már több forrásból biztosítja energiaellátását annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az egyes piacoktól és erőforrásoktól való függését.

Ugyanakkor nemcsak a források diverzitása tudja csökkenteni az energiafogyasztás kockázatait. A fenntartható vállalatok 68 százaléka ugyanis tisztában van azzal, hogy rugalmasabbnak kell lenni az energiatermeléssel és –felhasználással kapcsolatban is. Épp ezért egyre több vállalat veszi fontolóra, hogy szomszédos szervezetekkel együttesen használjon energiatermelő eszközöket. Sőt, a kutatásunkban résztvevők 32 százaléka arról nyilatkozott, hogy az elkövetkezendő 5 évben partneri viszonyra kívánnak lépni környező vállalatokkal, az energiatermelés közös megoldása érdekében. A szomszédos telephelyek együttműködése idővel helyi mikrohálózatokat hoz majd létre, melyek a fenntartható vállalkozások alapját képezhetik, és költséghatékonysági szempontból kifejezetten előnyösek lehetnek.

A Centrica Business Solutions vállalat Energy Insight megoldása lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat fogyasztását valós időben tudja elemezni és nyomon követni. Erre példával szolgálhat a FITT olasz gyártócég, amely a fenntartható energiafogyasztás érdekében két létesítményükben is létrehozott egy háromgenerációs rendszert – mely felelős a hűtés, fűtés és az energiaellátás feladataiért is -, valamint abszorpciós hűtést vezettek be. Ez az energiacsökkentési stratégia közel évi 100 000 eurós megtakarítást biztosít a vállalat számára, de emellett versenyelőnnyel is szolgál a potenciális partnerek felé, hiszen a multinacionális ügyfelek rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelmi fenntarthatóságra.

Egy másik példa egy globális építőanyag-vállalat, amely a fenntartható működés érdekében egy innovatív energiamérési megoldást kezdett el kidolgozni és alkalmazni. Többek között bevezettek saját tápellátású, vezeték nélküli érzékelőket, melyek az általuk használt szivattyúkon vagy szállítószalagokon kulcsfontosságú szerepet játszanak. A saját, felhő alapú adattárolás lehetővé teszi számukra, hogy valós időben dolgozhassák fel az erőforrások felhasználási adatait, azonosítva a kevésbé hatékony energiafelhasználást is (például hibás berendezések azonosítása). A gyors, adatokon alapuló döntéshozatal lehetővé tette a vállalatnak, hogy pénzügyi és termelési előnyökre tegyen szert, ráadásul a befektetésük egyetlen hónap alatt megtérült.

További példákat és részleteket mutatunk be a kutatásról „Az elosztott energia jövőbeli trendjei: Fenntarthatósággal az üzleti növekedésért” című teljes tanulmányunkban, melynek elolvasásához látogasson el ide: https://bit.ly/2nLq73d

Centrica Business Solutions

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.