Minimálisan gyorsult a növekedés az euróövezetben

Minimálisan gyorsult a növekedés az euróövezet magánszektorában októberben, de így is közel áll a stagnáláshoz – derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán ismertetett beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,6 pontra emelkedett a szeptemberi 50,1 pontról, ami 2013 júniusa óta a legalacsonyabb érték volt. (Az októberre vonatkozó előzetes adat alacsonyabb, 50,2 pont volt.)

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 52,2 pontra emelkedett a szeptemberi 51,6 pontról, ami idén eddig a legalacsonyabb volt.
Az októberi előzetesben gyengébb szám, 51,8 pont szerepelt.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország magánszektorának teljesítménye kéthavi csúcson állt októberben. Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 48,9 pontra nőtt a szeptemberi 48,6 pontról, Franciaországé pedig 52,6 pont lett, megegyezett a szeptemberivel.

A német összetett mutató 2013 áprilisa óta a múlt hónapban került először a gazdaság teljesítményének csökkenését jelző 50 pont alá.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

MTI

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.