Jó ajándékot az utolsó pillanatban? Tanácsok last minute beszerzéshez

Az emberek 62%-a az utolsó héten veszi meg a karácsonyi ajándékot. Mit mond a pszichológia tudománya, ők mire figyeljenek vásárlásakor?

A halogatás ősi emberi tulajdonság, és ennek következménye alól még a karácsonyi ajándékok sem kivételek. A legújabb kutatások szerint a vásárlók 62%-a ütemezi a karácsony előtti hétre a meglepetések beszerzését és 53% hagyja 2 nappal az ünnepek előttre ezt a feladatot. A Webuni.hu viselkedés kutatással foglalkozó csapata összeszedte, hogy a pszichológia tudománya mit mond a jó karácsonyi ajándékról és arról, hogy mire érdemes figyelnünk, ha az utolsó pillanatban kell megvásárolnunk őket.

Az előre gondolkodó kisebbség jól jár, hiszen nekik elég arra összpontosítani, hogy miként tehetik boldoggá a megajándékozottat anékül, hogy kárt okoznának a társadalom többi tagjának. Azoknak azonban, akik az utolsó pillanatban vesznek ajándékot – és úgy tűnik a többség ilyen – több akadállyal is meg kell küzdeniük: Az online rendelt tárgyak ilyenkor már nem biztos, hogy időre megérkeznek, a boltokban óriási a tömeg és sok termék már el is fogyott. Vagyis az utolsó pillanatos ajándék kiválasztása még nehezebb. Mit érdemes (ilyenkor) venni a kutatások szerint?

Élményt. Az emberek többsége az élményt preferálja tárgyak helyett, hiszen azok hosszabb távú kielégülést jelentenek mint a kézzel fogható ajándékok, valamint az idő is értéket teremt, amit az ajándékozott az élményekre való vágyakozással tölt. Ráadásul az élmények nem fogynak el a boltban és online rendelés esetén sem kell megvárni a kiszállításukat.

Kockázatos ajándékot. A kirívó és újszerű ajándékok váltják ki az emberekből a legnagyobb hatást. Bár ilyen meglepetéseket venni kockázatos, összességében kifizetődő, mert a megajándékozott jobban emlékszik rájuk és jobban erősítik az ajándékozó és az ajándékozott kapcsolatát is. Az ajándékvásárlás utolsó pillanataiban azonban az emberek hajlamosak inkább megszokott megoldásokhoz nyúlni a kockázatos, de sokkal hatásosabb opciók helyett. Jó hír, hogy a kutatások szerint a határidőhöz közeledve növekszik a kreativitásunk, így egy kis koncentrációval ilyenkor lehetnek a legkreatívabb ötleteink.

Hosszútávú hatást kiváltó ajándékokat. Sokak szerint az az ideális ajándék, amit akárhányszor előveszünk, mindig az ajándékozóra emlékeztet és ez minél többször történik meg, annál jobb. Míg egy kézzel készített csokoládénak csak egyszer örül az ember, addig egy herendi kancsót akár évekig használhat. A nem materiális ajándékok azonban még tovább velünk maradhatnak: egy inspiráló könyv akár megváltoztathatja a gondolkodásmódunkat, míg egy kurzuson szerzett tudást évekig is használhat a megajándékozott családtagunk szabadidejében vagy munkájában.

Környezetbarát ajándékokat. A pszichológiai kutatások eredménye szerint, ahogy közeledik az ajándékvásárlás határideje (karácsony!), úgy az áron és a gyors megoldáson kívül egyre kevésbé vesszük figyelembe környezetvédelmi szempontokat. Részben ez is az oka, hogy minden évben kb. 300 000 tonna csomagolás kerül kidobásra, ami elég lenne ahhoz hogy a londoni Big Ben-t közel 260 000-szer befedjék. Utolsó pillanatban vásárlóként ezt különösen fontos tudatosítanunk!

A fenti szempontokat figyelembe véve akár az utolsó nap is meg lehet szuper karácsonyi ajándékokat találni. Akinek mégis hirtelen egy kis segítségre van szüksége az itt tud körbenézni olyan ajándékok között, amelyek élményt adnak, környezetbarátok, és hosszú távú hatást érhetünk el velük!

Webuni.hu

Hirdetés