Így változtatják meg életünket és munkánkat a technológiai innovációk

Marcell Vollmer, az SAP Ariba CDO-ja cikkében arról ír, a mesterséges intelligencia (MI) és más új technológiák még szélesebb körben való elterjedése hogyan fogja megváltoztatni a termelés és a munka világát, és ennek milyen hatásai lesznek az életünkre.

A most zajló, mindent felforgató technológiai innováció megállíthatatlan. Csak néhány a sok száz új találmány közül, amely már most megváltoztatta az életünket: mesterséges intelligencia, gépi tanulás, Internet of Things, robotika, önvezető autók, 3D nyomtatás, virtuális és kiterjesztett valóság, viselhető tech, additív gyártás, nanotechnológia, biotechnológia, energiatárolás és kvantumszámítás.

Ezek a technológiák elmossák a határokat ember és gép között miközben folyamatosan új üzleti modelleket hoznak létre, ezzel együtt pedig korábban elképzelhetetlen új elvárásokat is. Ezen elvárások alól pedig ugyanúgy nem mentesülnek a munkavállalók, mint a kormányzatok, a törvényhozók vagy a hatóságok.

Ebből természetesen következik az a kockázat, hogy a társadalom bizonyos szegmensei marginalizálva fogják érezni magukat, mert feltételezik, a munkájukat elveszi az automatizálás vagy a migránsok, vagy mert ők maguknak nincsenek meg azon készségeik, amelyekkel elvégezhetnék az újonnan létrejövő munkákat. Ezen aggodalmak azonban alaptalanok. A kockázat természetesen egy-egy specifikus munkaterületnél fennáll, előrejelzések szerint azonban a teljes munkaerőpiacot figyelembe véve 58 millióval több új munkahely fog létrejönni, mint amennyi megszűnik.

Ettől függetlenül az új ipari forradalom megannyi nyitott kérdést vet fel, hiszen meg kell határoznia az ember-robot, illetve az ember-gép együttműködés szabályait akkor, mikor a döntések mesterséges intelligenciákra támaszkodva kerülnek meghozásra. Ez pedig nem pusztán arra a morbid problémakörre korlátozódik, az önvezető autók elkerülhetetlen balesetek esetén milyen kritériumok alapján választják ki áldozataikat. A beszerzés területén például már most számtalan olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyek a felhő, a gépi tanulás és a mesterség intelligencia segítségével automatizálják vagy nagyban megkönnyítik bizonyos részfolyamatok elvégzését.

Az SAP fontos motorja az új technológiák és világszerte használt szoftver-alapú alkalmazások bevezetésének, amelyek több milliárd ember életére kihatással vannak, így a mesterséges intelligencia és egyéb innovatív technológiák etikai kérdéseivel muszáj őszintén foglalkoznia. Éppen ezért az SAP célként tűzte ki, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésében és alkalmazásában is feltétlenül igazodik az emberi jogokhoz és az ENSZ ajánlásaihoz.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Hirdetés