Koronavírus beszerzői nézőpontból – sajtószemle

A koronavírus mára már a globális ellátási láncok működését veszélyezteti, és előre láthatólag komoly hatása lesz a világgazdasági folyamatokra. Folyamatosan frissülő listánkban azon magyar nyelvű online cikkeket listázzuk, melyek ezzel a beszerző számára is meghatározó témával foglalkoznak. A lista persze sosem lehet teljes – segítsen a bővítésében!

 

 • Történelmi mélypontra lökte a koronavírus a forintot
  (hvg.hu – 2020. február. 28. – 09:08)
  340,52 forintot is kértek egy euróért.
 • Az olajoligarcháknak sincs ellenszere a koronavírusra
  (Portfolio – 2020. február 28. – 08:52)
  2011 óta nem látott esést produkálhat a héten az olaj árfolyama, sőt már olyan kommentárok érkeznek, hogy az OPEC+ jövőheti tervezett 1 millió hordós addicionális vágása is kevés lehet az árfolyam szabadesésének megállítására. Kezd a piac pánik üzemmódba kapcsolni, érdemes lehet a short zárásokon gondolkodni, vagy elkezdeni barátkozni a vételi pozíciók nyitásának gondolatával.
 • Olyan pusztítást végez a koronavírus a tőzsdéken, amit 2008 legsötétebb napjai óta nem láttunk
  (Portfolio – 2020. február 28. – 08:28)
  Jó úton haladunk afelé, hogy a Dow index a legrosszabb hetét zárja 2008 óta és jelen állás szerint, a csütörtöki záróértékkel számolva az index 124 éves történetének 15 legnagyobb esése közé bekerülhet a mostani (százalékban mérve). A befektetők adják a kockázatos eszközöket, aggódnak amiatt, hogy a koronavírus globális járványt okoz és recessziót indít el.
 • Recesszió jöhet a koronavírus nyomában
  (Euronews – 2020. február 27. – 16:57)
  A koronavírus terjedése következtében a befektetők aggódnak amiatt, hogy a vírus mekkora hatással lehet a keresletre, az ipari ellátási láncokra, és a nagyobb országok gazdaságára. A kínai karanténok mind a fogyasztást, mind a termelést visszavetik.
 • Koronavírus: egy éves mélyponton az olaj ára
  (Napi.hu 2020. február 27. – 15:28)
  Közel három százalékkal zuhant és így már több mint egyéves mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára csütörtökön, mivel az új koronavírus által megfertőzött, Kínán kívüli betegek számának gyors emelkedése felszította azokat a félelmeket, hogy az egész világra kiterjedő járvány, pandémia alakul ki, ami lassíthatja a globális gazdaság növekedését és visszavetheti az olaj iránti keresletet.
 • Megkongatták a vészharangokat a koronavírus miatt – Veszélyben a globális ellátási lánc
  (Portfolio – 2020. február 27. – 08:30)
  Folyamatosan érkeznek az újabb hírek a koronavírus terjedésével és az új megbetegedésekkel kapcsolatban, de a vírus jóval túlmutat az egészségügyi kockázatokon, ugyanis a kínai gazdaság és vele együtt a világgazdaság is súlyos ütéseket szenvedett, a globális ellátási lánc komoly veszélybe került. Egy friss tanulmányban a DHL mutatja be, melyek most azok a fő kihívások, amelyekkel szembe kell nézniük az ellátási láncban résztvevő cégeknek a koronavírus árnyékában.
 • Koronavírus – gazdaság: akadozik az ellátási lánc
  (Euronews – 2020. február 27. – 04:27)
  Peking üres, kihalt a koronavírus-járvány kitörése miatt – ami a globális egészségügyi kockázaton túl, a világgazdaságra is hatással van.
 • Zuhannak a részvényárak, egyre nagyobb bajban van a világgazdaság a koronavírus miatt
  (Qubit. – 2020. február 27.)
  A 2019-nCoV, vagyis az új típusú koronavírus, illetve az általa okozott COVID-2019 kódnéven futó betegség az Antarktisz kivételével a Föld valamennyi kontinensén megjelent már. A járvány, amellett, hogy soha nem látott kihívás elé állítja a világ epidemiológiai központjait, komoly hatással van a világgazdaságra is. A gazdasági visszaesés egyre több szektort érint, a turizmust pedig szinte teljesen megbénítja. 
 • Drágulással gyűrűzött be a koronavírus-járvány
  (Napi.hu – 2020. február 26. – 14:11)
  A világban már egyre drágábbak az elektronikai és a technológiai eszközök a koronavírus-járvány miatt. A kínai gyártókapacitások kiesése miatt. A gyárleállások, túlóra-korlátozások miatt további áremelkedések jöhetnek.
 • Az ellátási láncok felülvizsgálatára szólított fel a koronavírus miatt a francia pénzügyminiszter
  (MTI / Portfolio – 2020. február 21. – 16:43)
  Ellátási láncaik mélyreható felülvizsgálatára szólította fel a francia feldolgozóipari vállalatokat Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, mondván, hogy az új koronavírus által okozott járvány világosan megmutatta a kínai beszállítóktól való túlzott függőséget.
 • Gyógyszergyárak is belebetegedhetnek a koronavírus-járványba
  (Privátbankár.hu – 2020. február 17. – 13:26)
  Generikus gyógyszereket előállító indiai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus-járvány miatt megszakadt ellátási láncok veszélybe sodorhatják az alapanyagellátást. Márpedig jelenleg nagy százalékban Kína kezében összpontosul a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV-vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagainak gyártása.

 

Hiányos a listánk? Tudjuk! Ismer egy témát érintő részletes és hiteles írást? Küldje el a cikk hivatkozást a beszerzes@beszerzes.hu címre, hogy kiegészíthessük a felsorolást!