A COVID 19 hatása a közép-kelet-európai agrár-élelmiszer-gazdaságra

COVID-19 válság rávilágított bonyolult élelmiszer-rendszerünk legsürgetőbb kihívásaira.

Az EIT Food által készített felmérés arra kereste a választ, hogy COVID-19 járványnak a milyen hatási lehetnek a közép-kelet-európai országok agrár-élelmiszer-gazdaságaira: Mit tehetünk annak érdekében, hogy jobban felkészüljünk a koronavírus okozta agrár-élelmiszeripari szektor átalakulására? Hogyan tudjuk megragadni a válságból fakadó lehetőségeket és javítani az ételeinket?

Az élelmiszer-előrelátás makroökonómiai elemzésen, szakértőkkel folytatott ötletgyűjtésen, interjúkon alapult a közép-kelet-európai régió 12 országának akadémiai, üzleti és kutatási partnereivel, köztük Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Magyarországgal, Romániával, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

Az mezőgazdaság és az élelmiszeripar elemzése magában foglalja a járvány terjedés különféle forgatókönyveinek hatását az élelmiszer-értéklánc egyes részeire. A jelentés bemutatja a COVID19 regionális szintre gyakorolt hatását, a különálló országjelentések pedig a 12 közép-európai ország mindegyikének legfontosabb trendjeiről tájékoztatnak.

A közép-kelet-európai riport angol nyelvű összegzése ide kattintva érhető el.

MTI OTS / Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.