Beszerzési Menedzser Index: dinamikusabb bővülés novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 51,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek, ahogyan az új rendelések alindexe is. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg csökkentek, de szintén további bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont még mindig rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében.

A 2020 november havi index nagyobb az októberi (50,2) értéknél, és a hetedik legalacsonyabb novemberi érték. November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novembereké szintén). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ennél magasabb volt (54,9), köszönhetően a 2017-es évek gyorsabb ütemének (58,4). Az idei érték így átlag alatti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú novemberi átlagot (52,6), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (54,9).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek októberhez képest, ennek mértéke két esetben érte el az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, második alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett októberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi ötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hétszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tízszer mértünk magasabb novemberi értéket.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után második alkalommal bővül, nem túl erős ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legnagyobb novemberi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan novemberben növekedésre utal, második alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke kisebb lett októberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a tizedik legmagasabb novemberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe enyhébben nőtt októberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt ötödik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme még nem túl erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenötödik legmagasabb novemberi adat.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb novemberi.
  • A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nagyon enyhe. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a kilencedik legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett októberhez képest, és 50,0 pont fölé került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését három havi bővülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését első hónapja. Az elmúlt öt év 2019 október és 2020 március-június kivételével növekedést hozott.
  • Ebben a hónapban acél, acélalapanyag, acéltekercs, papíralapanyag, sárgaréz és vegyszerek kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumhegesztő huzalból, bútorszerelvényből, glikogénből, koronavírustól védő felszerelésből, polipropilénből, speciális elektronikai eszközökből, textíliákból, vasalatokból és vegyszerekből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

MLBKT