Logisztika és automatizálás

A Prologis "Az automatizálás és a logisztikai ingatlanpiac" című tanulmányának 2. része azzal foglalkozik, miképp segíthet az automatizálás az ellátási láncokkal kapcsolatos kihívások megoldásában?

Az e-kereskedelem elmúlt évtizedben lezajlott térnyerése megmutatta, milyen fontos szerepet játszanak a logisztikai ingatlanok az ellátási láncokban. A logisztikai iparág szereplőinek egyre nagyobb az igénye a megfelelő helyszínen lévő és a megfelelő funkciókkal ellátott, megfelelő épületekre ahhoz, hogy optimálisan ki tudják használni az ellátási láncokban rejlő lehetőségeket, másrészt ami még fontosabb, a végfelhasználóknak is, akik egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat várnak el.

“A logisztikai ingatlanok iránt megnövekedett kereslet kihívást jelenthet azoknak az ügyfeleknek, akik az elkövetkező években bővíteni kívánják a kapacitásaikat, különösen a végfelhasználók közelében lévő helyeken” – mutatott rá Eva van der Plumijm-Kok, a Prologis európai kutatási és stratégiai igazgatója. „Bár a világjárvány felgyorsította a strukturális trendeket, az új kínálat csökkent, ami növeli a helyhiány valószínűségét. Az automatizálás áthidalhatja ezt a szakadékot a termelékenység javításával, a kapacitások bővítésével és új helyek elérhetővé tételével a logisztikai ügyfelek számára.”

A tanulmány főbb megállapításai

A logisztikai ingatlanok és az automatizálási folyamatok között ügyfeleink tevékenységével összefüggésben négy alapvető tanulságot szűrtünk le:

  • A strukturális ellátási lánccal kapcsolatos trendek, mint például az e-kereskedelem drasztikus növekedése kritikus hiányt idézhet elő a logisztikai ingatlanok piacán.
  • Az automatizálás hozzájárulhat az egységnyi logisztikai alapterületre jutó jövedelem növekedéséhez.
  • Az elkövetkező öt évben várhatóan megduplázódik az e-kereskedelemhez kötődő logisztikai alapterület nagysága.
  • Az automatizálás a logisztikai ingatlanok esetében gazdasági előnyökkel jár.

Kulcstényezők és modellek

A Prologis Research öt olyan tényezőt azonosított, amelyek rövid- és középtávon is növelik a logisztikai ingatlanok iránti keresletet

  • e-kereskedelem;
  • készletezés;
  • gazdasági növekedés;
  • az ellátási lánc korszerűsítése;
  • a koronavírus járvánnyal összefüggő kereslet.

A Prologis Research az automatizálás keresletre gyakorolt hatásának mérésére érzékenységi modellt dolgozott ki, kétféle lehetséges forgatókönyvet modellezve: egy alapesetet, amely az automatizálási trendek kisebb mértékű gyorsulásával számol, illetve az automatizálás gyorsított ütemű térnyerését, amelyben kétszer gyorsabban terjed ez a folyamat s az ügyfelek körében.

Az automatizálás növeli a logisztikai ingatlanok beruházási teljesítményét

Az automatizálás növeli az épületeken belüli beruházások értékét, ami miatt az ügyfelek hajlandóak akár hosszabb időre szóló bérleti szerződéseket kötni. A legnagyobb energiafelhasználók – amelyek többnyire élen járnak az automatizálás terén is – az átlagos logisztikai ügyfélénél kb. 50 százalékkal hosszabb idejű bérleti szerződéseket kötnek.

A teljes riport ide kattintva tekinthető meg.

Prologis

- H I R D E T É S -