Élre tört a megújuló energia az Unióban

A német Agora Energiewende valamint a Ember éghajlatváltozás és energiatermelés témájéval foglalkozó nemzetközi think tank legújabb jelentése szerint 2020-ban az Európai Unióban a megújuló energiaforrások biztosították az energiaszükséglet 38,2%-át, amivel átvették a fosszilis tüzelőanyagok vezető helyét az energiallátásban.

A The European Power Sector in 2020 – Up-to-Date Analysis on the Electricity Transition címen elérhető, rengeteg értékes diagrammal megtűzdelt szakérői anyag (valamint a jelentéshez mellékelt adatbázis) alapján 2020-ban a megújuló energiaforrások az Unió energiaszükségletének 38,2%-át, a fisszilis tüzelőanyagok a 37%-t, az atomenergia pedig 24,8%-át biztosította.

Ez az első év, hogy a megjuló energiaforrások (szél-, víz- és napenergia, valamint a biomassa) megelőzték a fosszilis tüzelőanyagokat. Azonban maga az eredmény közel sem volt váratlan, hiszen a 2017-től újra állandó (az utóbbi évben kisit gyorsuló) ütemben nőtt a megújuló energiaforrások szerepe, miközben az atomenergia arány szinte stagnál, a fisszilisé pedig a megújulóéval szinte azonos mértékben folyamatosa csökkent. 2017-ben még 14% volt a fosszilis tüzelőanyagok előnye – ez párolgott el az elmúlt három évben. Ráadásul a terndek alapján a változás tartósnak ígérkezik.

A kép persze igen színes: miközben Dánia és Ausztria már most közel 80%-ban megújuló energiaforrásokból biztosítja szükségleteit, Lengyelországban ez az arány csak 17%, ráadásul nukleáris erőmű hiányában a fennmaradó 83%-ok kizárólag a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodva biztosítják. Magyarországon a megújulók aránya szintén alacsonynak mondható (15%), viszont az energiaszükségletünk 49%-át atomenergiából fedezzük.

Az elemzés természetesen nem csak a jelenállapot igyekszik bemutatni, hanem jövőre vonatkozó kitekintést is tesz. Ez alapján már közel sem olyan rózsás a helyzetünk, hiszen a klímavédelmi célok eléréséhez a megújuló energiaforrások sokkal gyorsabb növekedésre volna szükség.

A teljes jelentés, valamint a már említett adatsorok az Agora Energiewende oldalán érhetőek el.

Besezrzes.hu

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.