Decemberben kedvező folyamatok érvényesültek a munkaerőpiacon

Decemberben a korlátozások ellenére kismértékben ugyan, de nőtt a foglalkoztatás, és az éves alapú elmaradás mértéke is csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer volt tavaly decemberben, 4 ezerrel több mint az előző hónapban és 14 ezerrel kevesebb mint egy évvel azelőtt. A múlt év decemberében a munkanélküliek száma 200 ezer volt, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb volt a novemberinél.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte: ellenálló volt a magyar munkaerőpiac a koronavírus-járvány második hulláma idején a tavaly évi közepén elért állapottal összevetve, az elsődleges munkaerőpiacon elérte a válság előtti szintet a foglalkoztatottság.

- H I R D E T É S -

Tavaly a negyedik negyedévében vegyes képet mutatott a magyarországi munkaerőpiac szektoriális bontásban. A mezőgazdaságban 2000-rel, a feldolgozóiparban 41 000-rel, a közszolgáltatások területén 3000-rel csökkent, míg az építőiparban 9000-rel, a piaci szolgáltatások területén pedig 10 000-rel nőtt a létszám, annak ellenére, hogy általánosságban a szolgáltató szektor jelentős részét érintik leginkább a korlátozások.

Ugyanebben az időszakban 4,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely az elemző várakozása szerint idén 4 százalékos lehet.

A járvány második hullámhoz kapcsolódóan ismét látszik némi leépítési hullám, elsősorban a turizmus-vendéglátásban, viszont aki elveszti az állását az láthatóan talál másikat, ha nem is feltétlen az eredeti iparágában.

Kiemelte, hogy a kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és lakossági törlesztési moratórium mind érdemben hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez és ahhoz, hogy a mostani munkaerőpiaci válság jelentősen kisebb amplitúdójú, mint az egy évtizeddel korábbi, amikor elérte a 700 ezret a munkanélküliek száma.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte, decemberben is inkább kedvező folyamatok érvényesültek a munkaerőpiacon: a korlátozások ellenére havi szinten kismértékben nőtt a foglalkoztatás, az éves alapú elmaradás mértéke is csökkent.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a munkanélküliségi ráta kissé nőtt, bár továbbra is alacsony, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiacról kikerültek közül egyre többen keresnek állást.

Az elemző szerint a korlátozások feloldásának üteme határozza meg a következő időszak foglalkoztatási adatait: a korlátozásokat elszenvedő ágazatokban (például vendéglátás) a munkáltatók tartalékai kimerültek, így ha a korlátozások fennmaradnak akkor elbocsátások várhatók.

A magas foglalkoztatási szint fenntarthatóságát az idei makrogazdasági teljesítmény mellett az határozza meg, hogy a korlátozással érintett ágazatok milyen tartós károkat szenvednek el.

MTI