A negyedik ipari forradalom korát éljük – amely a korábbi forradalmakhoz hasonlóan radikálisan átalakította a gazdasági folyamatokat és ezzel együtt a hétköznapjainkat is. Mint mindig, most is vannak olyan piaci szereplők, akik ujjongva fogadják a korszerűsítéseket, míg mások mindenáron ragaszkodnak a már jól bevált módszereikhez és bizalmatlanul tekintenek a világhódító automatizálásra. Most annak igyekszünk utánajárni, a Keller & Kalmbach képviselőjével, hogy hol tartanak a hazai cégek az automatizálásban, illetve mennyire szükséges a naprakész felszereltség a versenyképesség megőrzésében.

A Keller & Kalmbach műszaki, vegyi és egyéb termékek nagykereskedelmével foglalkozó vállalat vezetője Majtán Jozef számára egyáltalán nem ismeretlen az Ipar 4.0 fogalma, ugyanis cégük az innovatív megoldások alkalmazásában az élen jár. A korszerűsítési törekvések egyre több vállalatnál jelentkeznek, hiszen legyen szó bármilyen iparágról is, a fejlesztéseknek köszönhetően olyan hatékonyságnöveléssel lehet számolni, amelyre minden szektorban igény mutatkozik. A munkaerőhiány kezelése, illetve a hibafaktorok csökkentésére egyaránt megoldást kínál az automatizálás. Ennek ellenére még mindig azt látni, hogy a technofóbiát sehogy sem sikerül leküzdeni, így sokan még mindig idegenkedve tekintenek a korszerű megoldásokra.

Hol tartanak a hazai cégek a digitalizációban?

Az optimalizált gyártás, a C-alkatrészek tárolásának, rendelésének automatizálása, valamint a fejlett készletkezelési rendszer érdekében beléptünk az Ipar 4.0-ba – mondta a nagy múltú Keller & Kalmbach ügyvezetője. Mindez számukra természetes, hiszen fennállásuk óta arra törekszenek, hogy naprakész, fejlett technológiával tudják megrendelőik igényeit kiszolgálni, illetve a szektorban vezető szerepet betölteni. A hazai helyzetet azonban jól szemlélteti, hogy ez a szintű felszereltség közel sem számít általánosnak. Majtán Jozef hozzátette: az innovatív megoldások elterjedését nehezíti egyrészt az, hogy a rendszerek integrálása költség- és erőforrás-igényes, másrészt, hogy a vállalati döntéshozók egy része nehezen mond búcsút a jól bejáratott, évtizedek óta működő folyamatoknak.

Azt azonban mindenképp hozzá kell tenni, hogy mivel a technológiai megoldások megtérülni látszanak, egyre több hazai vállalat indul el a korszerűsítések útján.

Milyen lehetőségeket nyit meg az Ipar 4.0 a cégek előtt?

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb cég a papíralapú dokumentációra keres megoldást a digitalizálás által, azonban az Ipar 4.0 ennél sokkal többet rejt magában. Az automatizált folyamatok megbízható termelési lehetőséget kínálnak, illetve a működést jóval hatékonyabbá teszik. A Keller & Kalmbach innovatív megoldásai lehetővé tették: a készlethiány kezelését, a nagyobb mennyiségű áru kiszolgálását, a rugalmasság növelését, a cash flow javítását, a készlet monitorozását, illetve a költségek csökkentését. A vállalat így tudta elérni azt, hogy a C-alkatrész management területén specialistává váltak, és hogy évi 2.000 feletti megvalósított projekttel, illetve 2.200.000 feletti tároló-doboz töltéssel számolhatnak.

Majtán Jozef kiemelte: bár a beruházási költségek valóban nem alacsonyak, mindenképp célszerű a digitalizált rendszerekre áldozni, mivel a cégeknek az old-school technikákkal már lehetetlen talpon maradni, nem lehet a konkurensekkel felvenni a versenyt. Minden jel arra utal, hogy az Ipar 4.0-hoz való idomulás a jövőben elkerülhetetlenné válik, még a kisebb cégek számára is.

Szponzorált tartalom

 

- H I R D E T É S -