Augusztusban megindult a kiskereskedelmi forgalom élénkülése

Augusztusban némiképp gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, de az ütem még mindig elmarad a járvány előtt megszokottól. A következő hónapokban tovább erősödhet a kereslet, novemberben pedig a nyugdíjprémium kifizetése adhat majd újabb lökést – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH legfrissebb jelentését.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán ismertetett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában azt emelte ki, hogy augusztusban némiképp magára talált a kiskereskedelem. Már látszik némi trendszerű növekedés tavasz óta, habár ez továbbra is jelentősen elmarad a Covid-krízis előtt megfigyelt dinamikától.

Az augusztusi jó teljesítmény mindenképpen bíztató, tekintettel arra, hogy a nyári hónapok elsősorban a szolgáltatások fellendülését szokták hozni, míg a kiskereskedelem némiképp gyengébben szokott teljesíteni. Összességében tehát továbbra is lehet bízni a fogyasztás GDP-t bővítő fontos szerepében a harmadik negyedév folyamán.

Az augusztusi kiskereskedelmi adatok láttán az ING Bank szakértői fenntartják a várakozásukat, miszerint a harmadik negyedévben is folytatódik a gazdaság dinamikus növekedése, 1,5 százalék körüli negyedéves GDP-bővüléssel számolnak. Az idei év egészét nézve pedig továbbra is elérhetőnek látják éves átlagban a 7,7 százalékos gazdasági növekedést.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra figyelt fel, hogy augusztusban az előző havinál gyorsabb ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Továbbra is jellemző az internetes kereskedelem előretörése a hagyományos bolti értékesítéssel szemben. A kiskereskedelmi forgalom a következő hónapokban ismét bővülhet, ennek mértékét azonban nagyban meghatározza, hogy a negyedik hullám mennyire okoz bizonytalanságot a háztartásoknál, illetve szükség lesz-e korlátozások elrendelésére, amely ismét visszavetné a háztartások fogyasztását. Regős Gábor úgy látja, novemberben a nyugdíjprémium kifizetése lökést adhat a kiskereskedelmi forgalomnak.

MTI