A vártnál jobban emelkedtek novemberben a termelői árak az euróövezetben

Az előző havinál kevésbé, de a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek novemberben a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Novemberben 1,8 százalékkal emelkedtek havi bázison a termelői árak az euróövezetben a várt 1,2 százalék helyett, de jóval kevésbé az októberi 5,4 százalékos havi emelkedés után.
Az Európai Unió 27 tagállamában havi bázison 2,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak novemberben az októberi 5,0 százalék után.


A termelői árak folyamatosan emelkednek a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások, valamint az energiaárak növekedése miatt. Novemberben 23,7 százalékkal haladták meg a termelői árak az egy évvel korábbit az októberi 21,9 százalék után. Novemberre 22,9 százalékos éves áremelkedést vártak szakértők.

Az EU-ban éves bázison 23,7 százalékkal nőttek a termelői árak novemberben, októberben pedig 21,8 százalékkal álltak magasabban az egy évvel korábbinál.

Az energiaárak éves emelkedése novemberben 66,0 százalékos volt az euróövezetben és 64,9 százalékos az EU-ban. Októberben 62,4 és 59,8 százalékkal álltak magasabban éves bázison az energiaárak.

Novemberben az előző havihoz képest az energiaárak 3,5 százalékkal nőttek az euróövezetben az októberi 16,8 százalékos havi növekedés után. Az alapanyagárak 1,5 százalékkal emelkedtek havi bázison novemberben, míg októberben 1,4 százalékos volt a havi áremelkedés. A nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,6 százalékkal emelkedett havi bázison az októberi 0,5 százalék után. A tartós fogyasztási cikkek ára havi bázison az októberivel megegyező 0,5 százakkal emelkedett novemberben is. A tőkejavak ára 0,4 százalékkal nőtt az előző havi 0,5 százalék után.

További részletes adatok ide kattintva érhetőek el.

MTI