Márciusban lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése

Az előzetes értéknél jobban gyorsult az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme márciusban, de szerényen elmaradt a februári szinttől.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusra 54,9 pont lett, két hónapja legalacsonyabb. A mutató magasabb lett az előzetesen várt 54,5 pontnál, de gyengébb a végleges februári – öthavi csúcsnak számító – 55,5 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A kompozit BMI márciusi romlását a szolgáltatóipar fékezte. Az ágazat BMI-je 55,6 pontra nőtt a februári 55,5 pontról és felülmúlta a várt 54,8 pontot. Márciusban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 14 havi mélypontra, 56,5 pontra süllyedt. Az előzetes adat 57 pontról szólt a februári 58,2 pont után.

- H I R D E T É S -

Márciusban az ír kompozit BMI nőtt a legmagasabbra, 61 pontra, ami öthavi csúcsnak számít. Nyolchavi csúcsra emelkedett a francia kompozit BMI 56,3 ponttal.

Az euróövezet márciusi feldolgozóipari BMI-listájának harmadik helyén Németország állt 55,1 ponttal, ami kéthavi mélypont. Ugyancsak kéthavi mélypontra süllyedt a mutató Spanyolországban 53,1 ponttal és Olaszországban 52,1 ponttal.

MTI
Címlapfotó: Alesia Kozik from Pexels