Márciusban zuhant az orosz szolgáltatószektor teljesítménye

Hatalmasat esett az orosz szolgáltatóipar teljesítménye februárhoz képest márciusban, amikor már tartott az Ukrajna elleni orosz háború és a Nyugat számos büntető intézkedést vezetett be Moszkvával szemben.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet márciusi szolgáltatóipari beszerzésimendzser-indexe (BMI) 38,1 pontra esett a februári 52,1 pontról. “A legfrissebb adatok az orosz szolgáltatóipari szektorban az üzleti aktivitás markáns visszaesését mutatják, ami ellentétben áll az előző időszakban tapasztalt szerény bővüléssel” – jegyzi meg a Markit.

Márciusban az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató 37,7 pontra süllyedt a februári 50,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelenti, 50 pont alatt pedig visszaesését.

Márciusban jelentősen visszaestek az új megrendelések, a csökkenés 2020 májusa óta a legnagyobb volt. A felmérésben részt vevők az alacsony megrendelést a megnövekedett gazdasági bizonytalanságnak tulajdonították, ami komolyan visszavetette a fogyasztói keresletet.

Ezzel párhuzamosan megindult az új exportrendelések csökkenése is. A külföldi vásárlói oldal kereslete 2020 áprilisa óta a legnagyobb ütemben esett vissza.

Márciusban nőtt a költségteher. Az inputár-infláció februárhoz képest jelentősen felgyorsult, és az eddigi legnagyobb lett. A magas költségeket a megugró beszállítói árak okozták, illetve a kedvezőtlen árfolyam.

A rekord költséginfláció mellett a cégek 2001 októbere óta a leggyorsabb ütemben emelték a termékárakat.

A gyenge kereslet márciusban létszámleépítésre kényszerítette a cégeket. A létszámleépítés üteme 2020 júniusa óta a legmagasabb volt.

Márciusban – hosszú idő után először – negatívba fordult a szolgáltatóipari cégek bizalma a következő 12 hónap termelési kilátásaival kapcsolatban.

MTI
Címlapfotó: Pixabay