Colliers: 6 százalékkal emelkedett a kereskedelmi ingatlanok beruházási volumene Közép- és Kelet-Európában tavaly

A világjárvány okozta zavarok ellenére tavaly a kereskedelmi ingatlanok beruházási volumene elérte a 11,07 milliárd eurót a közép- és kelet-európai régióban, ez éves szinten 6 százalékos növekedés, ugyanakkor 20 százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben – közölte a Colliers az MTI-vel szerdán.

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó és szolgáltató cég eredetileg úgy becsülte, hogy a 2022-es év végi volumenek meghaladhatják a 12 milliárd eurót, de az ukrajnai háború befolyásolta ezt a kilátást.

A közlemény idézi Kevin Turpint, a Colliers közép- és kelet-európai regionális tőkepiaci igazgatóját, aki elmondta: a befektetők kiváró álláspontra helyezkedhetnek a közép- és kelet-európai régióban történő befektetések kapcsán.

Tavaly a nyugat- és észak-európai alapok álltak az összes tranzakciós volumen 36 százaléka mögött, leginkább a Németországból, az Egyesült Királyságból, Ausztriából és Svédországból származó tőke. A kelet-közép-európai tőke szintén nagyon erős volt, 32 százalékkal részesedett az összes volumenből. A csehországi székhelyű tőke volt a legaktívabb 18 százalékos részesedéssel.

A legtöbb ország elmarad a járvány előtti volumenektől, Lengyelország ugyanakkor – a 2021-es volumen 57 százalékával – elérte a járvány előtti 5 év átlagát.

A kereskedelmi ingatlanok építését, üzemeltetését, finanszírozását, fejlesztését és vásárlását ebben az évben és a későbbiekben is befolyásolni fogják az üzemanyag-, energia- és építőanyagárak, mindez az ellátási láncban jelentkező kihívásokkal és a gyorsan növekvő inflációval párosul. Ez közvetlen hatással lesz az eladási árakra és a bérlők által fizetett bérleti díjakra – összegezte a Colliers.

MTI