Kulcskérdés a bontási hulladék újrahasznosítása

Az ukrajnai háború miatt néhány alapanyagnál hiány várható, ezért a következő időszakban kulcskérdés lesz, hogyan lehet a meglévő bontási hulladékból származó építőipari alapanyagokat újra hasznosítani – mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett Országos Építőipari Konferencián Gyutai Csaba közölte, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslatára országos koncepciót dolgoznak ki arra, hogyan kerülhet újra a kivitelezésbe az építési bontási hulladék.

Hozzátette, a tervek szerint országos szinten telephelyeket alakítanak ki, ahova szelektáltan gyűjtik össze a különböző anyagokat és ezeket megfelelő minőségbiztosítás, ellenőrzés után használják és építik be újra az épületekbe.

Gyutai Csaba példaként említette a Puskás stadiont, ahol 100 százalékban sikerült a régi épület anyagát újrahasznosítani.

A kormánybiztos szerint az építésgazdaság előtt álló másik fontos kihívás a hatékonyság növelése: egységnyi munkaerőre vetítve Nyugat-Európában háromszor nagyobb az építőipar kibocsátása, mint Magyarországon. Míg minőségben a magyar építőipar már tudja ugyanazt képviselni, amit egy német, vagy egy osztrák vállalat.

Kitért arra is, hogy az állami beruházásoknál költségkontrollt kell bevezetni, amelynek lényege, hogy az építőipari alapanyagárak ismeretében a munkadíjak és a szükséges járulékos költségek figyelembevételével előzetesen megbecsülik a beruházás költségét, és ezek alapján indulhat meg a közbeszerzési eljárás kiírása. Ehhez hasonló rendszert Svájcban és Németországban már évtizedek óta kidolgoztak.

Gyutai Csaba szólt arról is, hogy a magyar építésgazdaságban meg akarják szüntetni a monopolisztikus helyzeteket. Ugyanis azokban a szegmensekben, ahol 2-3 szereplő uralja a szektort, például a cement és a kavics esetében, kontroll nélkül határozzák meg az árat. A helyzet egyik megoldása az állami beavatkozás, a másik pedig, más magyar szereplők piacra segítése – ismertette a kormánybiztos.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, a szakszövetség a Construma szakmai fővédnöke. Az országos konferencia megszervezésében az ÉVOSZ szakmai partnere volt a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara.

MTI
Címlapfotó: Anete Lusina from Pexels