Az energiahivatal a versenypiaci áramfogyasztók szerződéseinek megújítására hívja fel a figyelmet

A zavartalan és folyamatos ellátás érdekében fontos, hogy a versenypiaci villamosenergia-felhasználók minél előbb vizsgálják meg árambeszerzési szerződéseiket és gondoskodjanak azok mielőbbi megkötéséről, illetve megújításáról – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán.

Az MTI-nek elküldött közleményben jelezték, hogy a versenypiaci villamosenergia-kereskedelmi szerződések többnyire a naptári évhez igazodnak.

A hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt hónapok geopolitikai és makrogazdasági eseményei jelentős változásokat hoztak az energiaellátási szerződések, illetve az ajánlati feltételek terén is. Az árak változékonysága sokkal kockázatosabbá és költségesebbé teszi a korábbi időszakokra jellemző fix árazású szerződéses ajánlatok kiadását, elfogadását. Mindez várhatóan a villamosenergia-kereskedők kockázatkezelési gyakorlatának jelentős változását eredményezi, egyebek mellett a fizetési feltételek szigorodását, a rugalmassági engedmények visszaszorulását, az átvételi kötelezettségek megjelenését vagy szigorodását a szerződéses feltételekben, valamint jelentősen lerövidülhet az ajánlati kötöttség kereskedők által vállalt időtartama.

A felhasználók részéről most különösen fontos lesz az ajánlatok értékelése és az adott helyzetnek megfelelő legjobb ajánlat kiválasztása – hangsúlyozta a MEKH.

Mivel a versenypiacon tevékenykedő villamosenergia-kereskedőknek nincs ellátási kötelezettségük, így a nem lakossági felhasználóknak érdekük, hogy időben felkeressék a szolgáltatókat és ajánlatot kérjenek. A kereskedőváltás jogszabályban garantált határidőit figyelembe véve a jövő évre vonatkozó villamosenergia-beszerzéseket technikailag december 10-ig van lehetőség biztonságosan lezárni – emelte ki az energiahivatal.

Az energiapiaci folyamatok, illetve a világpolitikai helyzet változékony hatásai mellett is a legfontosabb a hazai felhasználók ellátásbiztonsága. A hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárak alakulását, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai villamosenergia-piac állapotáról – közölte a MEKH.

MTI
Címlapfotó: 0fjd125gk87 from Pixabay 

- H I R D E T É S -