Októberben tovább csökkent az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye

Októberben tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye, csaknem két és fél éves mélypontot ért el az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján. A teljesítménycsökkenés mértéke alapján már biztosra vehető a termelőipari recesszió az euróövezetben.

Októberben az S&P Global végleges adatai szerint 46,4 pontra, 29 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 48,4 pontról az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). A mutató előzetes értéke kissé magasabb, 46,6 pont volt.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Októberi végleges értékével a feldolgozóipar teljesítménymutatója már a negyedik egymást követő hónapban maradt az 50 pontos határ alatt, jelezve a szektor teljesítményének csökkenését. Az októberi érték emellett a járványvédelmi zárlat kezdeti szakasza, 2020 májusa óta a legalacsonyabb.

A feldolgozóipar termelési volumene és az új megrendelések beérkezése rekordsebességgel csökkent októberben, és az exportkereslet is erőteljesen visszaesett, mivel a geopolitikai bizonytalanság, a magas infláció és a világszerte gyengébb gazdasági feltételek a külföldi ügyfelek költekezési hajlandóságát is erősen megterhelték.

A gyorsan csökkenő termelési igények miatt az euroövezeti gyártók 2020 májusa óta a legmeredekebb ütemben fogták vissza októberben a nyersanyagbeszerzéseiket. Emiatt kimutatható volt az ellátási láncra nehezedő nyomás enyhülése is, olyannyira, hogy a beszállítóknál már felszabadult kapacitásról is érkezett jelentés. Eközben az árnyomás mérséklődött, de továbbra is rekordmagas szint közelében tartózkodik.

Előre tekintve a gyártók továbbra is csökkenő termelési volumenre számítanak a következő 12 hónapban a magas infláció, a geopolitikai bizonytalanság és a globálisan romló gazdasági feltételek miatt.

“Az euróövezet feldolgozóipari árutermelő szektora a negyedik negyedévet a teljesítménye még mélyebb csökkenésével indította. A BMI-felmérések most már egyértelműen feldolgozóipari recesszióra utalnak. Októberben az új megrendelések az adatgyűjtés 25 éve alatt ritkán tapasztalt mértékű visszaesését mutatták. Ennél mélyebb visszaesésre csak a világjárvány legrosszabb hónapjaiban és a 2008-2009 közötti globális pénzügyi válság csúcspontján volt példa” – kommentálta a felmérés megállapításait Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Véleménye szerint a visszaesést valószínűleg tovább súlyosbítja a kínálati láncra nehezedő nyomás ellenére makacsul magas infláció. A feldolgozóipari cégek körében a hangulat októberben ismét a negatív tartományban maradt, vagyis a vállalatok várakozásai szerint a kedvezőtlen működési környezet át fog húzódni a következő évre is.

MTI
Címlapfotó: angelo luca iannaccone from Pixabay 

- H I R D E T É S -