Javult a GfK márciusi német fogyasztói hangulatindexe

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe márciusra hét havi csúcsra javult a februárihoz képest, de a vártnál enyhébb mértékben nőtt.

A hangulatindex mínusz 30,5 pontra emelkedett a februári mínusz 33,8 pontról; elemzők mínusz 30,4 pontot vártak. A márciusi érték a legmagasabb 2022 júliusa óta. A hangulatindex már az ötödik hónapja javul Németországban azzal párhuzamosan, hogy az energiaár-infláció enyhülésével erősödik a recesszió elkerülésébe vetett remény.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése javult, a vonatkozó mutatószám 6,0 pontra emelkedett mínusz 0,6 pontról. A lakosság jövedelmi várakozásai is javultak, ennek a mutatószáma mínusz 27,3 pontra emelkedett mínusz 32,2 pontról.

A lakosság költekezési hajlandósága továbbra is bizonytalan, a mutatószám mínusz 17,3 ponton áll mínusz 18,7 pont után. Legalacsonyabb pontját mínusz 42,8 ponton érte el a mutatószám 2022 októberében.

Rolf Bürkl, a GfK fogyasztási szakértője szerint a fogyasztói hangulat a tavaly őszi mélypontról a tartós válsághelyzet közepette is folyamatosan javul, bár még alacsony szinten van.

https://www.gfk.com/de/presse/konsumklima-setzt-erholung-fort

MTI
Címlapfotó: bluefish_japan from Pixabay 

- H I R D E T É S -