Jól teljesített a tranzakciós piac 2022-ben is a Mazars szerint

Jól teljesített a tranzakciós piac Közép- és Kelet-Európában, Magyarország a térségen belül a harmadik legmagasabb összértékkel zárt 2022-ben – közölte az MTI-vel kedden a Mazars.

A tanácsadó és a Mergermarket adatszolgáltató-elemző cég közös jelentéséből kiderül, hogy a 2021-es rekordhoz képest visszaestek ugyan a vállalati felvásárlások és összeolvadások (Mergers and Acquisitions, M&A), de ezt leszámítva a közelmúltban se tranzakciószám, se tranzakciós érték alapján nem értek el ilyen eredményt. A közlemény szerint figyelemre méltó, hogy a térségben kisebb mértékű volt a csökkenés, mint Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.

Az üzletkötési aktivitás élénk, a kockázatok mérséklődtek, a befektetők keresik a tranzakciós lehetőségeket, vonzó célpontként tekintenek Közép- és Kelet-Európára – írták. A 39,2 milliárd euró értékű (majdnem 16 ezermilliárd forintos) régiós piacból Magyarország 3,1 milliárd euróval (csaknem 1200 milliárd forint) részesedik. A Mazars kiemelte, hogy a magyar magántőke súlya egyre jelentősebb a belföldi M&A-piacon, amelyet korábban a külföldi és regionális alapok uraltak. A tranzakciók összértékét tekintve csak Lengyelország és Ausztria előzi meg Magyarországot, amely más államokkal ellentétben emelkedést ért el 2021-hez képest, jelentős részben a Vodafone felvásárlása miatt. Az állami hátterű befektetés súlyát jelzi, hogy a belföldi tranzakciók összértéke azonos tranzakciószám mellett az ötszörösére nőtt éves összevetésben. A közlemény szerint 2023 minden bizonnyal kihívásokkal teli év lesz, ennek ellenére a térség vállalkozásainak minősége, az üzletkötők kreativitása és az igénybe vehető uniós források bizakodásra adnak okot. A belföldi kilátásokat szintén kedvezően értékelték, hangsúlyozva, hogy a magyar piac egyre inkább hasonlít a nyugat-európaira, az enerigaárak emelkedése és a recessziós félelmek miatti bizonytalanság pedig mérséklődött 2023 elejére. A fellendülést a Mazars is érzékeli, a tranzakciós tanácsadások kereslete jelentősen élénkül – tették hozzá.

MTI
Címlapfotó: Hebi B. from Pixabay 

- H I R D E T É S -