Romlott az euróövezeti gazdasági hangulatindex szeptemberben

Enyhén javult a ZEW gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe szeptemberben, miközben az euróövezeti romlott.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden azt közölte, hogy a németországi gazdasági hangulatindex (economic sentiment index, ESI) mínusz 11,4 pontra javult szeptemberben az augusztusi mínusz 12,3 pontról. Az elemzői várakozások átlagában romló mutató, mínusz 15 pont szerepelt szeptemberre.

A mutató az idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatívra váltott.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 79,4 pontra, hároméves mélypontra csúszott vissza az augusztusi mínusz 71,3 pontról.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója mínusz 8,9 pontra gyengült az augusztusi mínusz 5,5 pontról, míg az aktuális helyzet mutatója szeptemberben mínusz 42,6 pont volt az augusztusi 42 pont után.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

MTI
Címlapfotó: Wikimedia Commons from pexels

- H I R D E T É S -