Az EP partnerségek erősítésével biztosítaná a kritikus nyersanyagokat

Az Európai Parlament az Európai Unión kívüli országokkal kötött partnerségek erősítésével biztosítaná az uniós ipar számára kritikus, stratégiai fontosságú nyersanyagokat – derült ki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.

Az Európai Unió Tanácsával kezdődő jogalkotási tárgyalásokat megelőzően elfogadott álláspontjukban az EP-képviselők hangsúlyozták: a stratégiai nyersanyagok kínálatának növelése kulcsfontosságú az EU fenntartható, digitális és szuverén jövőbe átmenetének biztosításához.

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály célja, hogy versenyképesebbé és autonómabbá tegye az EU-t. A tervek szerint csökkenteni fogja a bürokráciát, előmozdítja az innovációt a teljes értéklánc mentén, támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), valamint fellendíti a helyettesítő anyagok és a környezetbarátabb bányászati és termelési módszerek kutatását és fejlesztését.

Álláspontjukban az EP-képviselők kiemelték az EU és az unión kívüli országok közötti stratégiai partnerségek erősítésének fontosságát a kritikus fontosságú nyersanyagok biztosítására és diverzifikálásuk érdekében. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU helyezzen nagyobb hangsúlyt a helyettesítő anyagokkal és a gyártási folyamatokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra, amelyek – mint írták – felválthatják a hiányzó nyersanyagokat a stratégiai technológiákban.

Véleményük szerint továbbá segíteni kell a körforgásos megközelítés erősödését, hogy könnyebbé váljon a stratégiai nyersanyagok kitermelése a hulladéktermékekből.

Az EP-képviselők azt is hangsúlyozták, hogy csökkenteni kell a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások bürokráciáját.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: Európának nagyobb önállóságra kell törekednie a kritikus nyersanyagok tekintetében.

“A digitális és zöld átállás elképzelhetetlen a kritikus nyersanyagok fokozott felhasználása nélkül. A kiegyensúlyozott ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésekre, bürokráciacsökkentésre és a körforgásos gazdaság előmozdítására lesz szükség” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a digitalizációs és a klímavédelmi törekvések megvalósításához számos, a kritikus nyersanyagok intenzív használatára épülő technológia és termék előállítására lesz szükség. Ezzel kapcsolatban időszerűnek nevezte, hogy Európa egységes megközelítést alakítson ki a kérdésben. Közölte továbbá: fontos a nyersanyagok hatékonyabb újrahasznosítását és feldolgozását előtérbe helyező körforgásos szemlélet előmozdítása.

Hangsúlyozta: jelentős eredmények érhetők el a bürokráciacsökkentés révén is. “Csak így, komplex módon lehet a kritikus nyersanyagok kérdéskörét megoldani” – tette hozzá Gyürk András.

MTI
Címlapfotó: Simon from Pixabay

- H I R D E T É S -