Az euróövezetben csökkent a munkanélküliség augusztusban

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben augusztusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése szerint.

Augusztusban az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 6,4 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, miután júliusban 6,5 százalékot regisztráltak.

A 6,4 százalékos, júniusival megegyező euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Egy évvel korábban 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Az Európai Unió munkanélküliségi rátája a júliusi 6,0 százalék után 5,9 százalékos lett. Egy évvel korábban, 2022 augusztusában 6,1 százalékon állt a mutató.

Az Eurostat jelentése szerint 12,837 millióan voltak munka nélkül augusztusban az Európai Unióban, ebből 10,856 millióan az euróövezetben. Az előző havihoz képest 112 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az EU-ban, és 107 ezerrel esett az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az állástalanok száma 335 ezerrel csökkent az EU-ban, és 407 ezerrel az euróövezetben.

A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az euróövezetben 13,8 százalékra csökkent az előző havi 13,9 százalékról, az EU-ban pedig 14,0 százalékon stagnált.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban (11,5 százalék), Olaszországban (7,3 százalék) és Franciaországban (7,3 százalék) regisztrálták augusztusban, míg a legalacsonyabb arányt Németországban (3,0 százalék) jegyezték.

MTI
Címlapfotó: Mohamed Hassan from Pixabay

- H I R D E T É S -