Javult a német járműipari vállalatok üzleti helyzete

A német járműipari vállalatok szeptemberben a korábbinál kedvezőbbnek értékelték aktuális üzleti helyzetüket a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján hétfőn publikált összefoglaló alapján az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 14,7 pontra emelkedett az augusztusi mínusz 18,1 pont után.

A németországi járműipari vállalatok jelenlegi helyzetének megítélését tükröző indikátor szeptemberben 20,9 pontra javult az augusztusi 13,2 pontot követően.

Az ifo szeptemberre vonatkozó adatai szerint az ágazat vállalatainak üzleti várakozásai kis mértékben javultak, az indikátor mínusz 44,6 pontra emelkedett az előző havi mínusz 44,8 pontot követően.

A német autógyártók és beszállítóik elégedettek jelenlegi helyzetükkel, azonban várakozásaik még mindig mélyponton vannak – nyilatkozta Oliver Falck, az ifo vezető ágazati szakértője.

A köztes termékek kínálata továbbra is szűkös a megkérdezett vállalatok 53 százaléka szerint. Ennek ellenére a következő hónapokban a termelés növelését, valamint a megemelkedett gyártási költségek áthárítását tervezik. Az autóipar a jövőben kevesebb munkaerő alkalmazására kíván átállni.

Az elektromobilitásra való strukturális átállás révén kevesebb alkalmazottra lesz szükség, ugyanakkor a szakképzett munkaerő hiánya egyre nehezebbé teszi a toborzást – tette hozzá Oliver Falck.

MTI

- H I R D E T É S -